Заговор заподозря в бламирането на изборния кодекс депутатът Яне Янев. В схемата участват почти всички, стана ясно от думите на лидера на „Ред, Законност и Справедливост”.

„Ще кажем истината – кой има интерес да бламира основна част от конституцията и изборното законодателство,” заяви на брифинг той. „За първи път се случва от 23 години бламиране на изборен закон,” отбеляза Янев, според който истинската причина е, че „има голям страх от РЗС, да не се превърне в голяма сила”.

„По този начин те ни правят услуга, защото ние имаме голям опит, работили сме и по техните правила... Не искат да имаме представители в смесените райони и в Република Турция. Защото в резултат на тях беше касиран вотът в Турция на последните парламентарни избори,” каза Янев Янев и предупреди: „Да не стане така, че с тяхното хитруване да останат сините и „Атака” без парламентарни групи, а РЗС да има.”

Тези поправки в изборния кодекс не се на ГЕРБ, отбеляза депутатът. „РЗС имаше три поправки, които бяха отхвърлени. Ние нямаме полза от поправките.”

Според лидера на „Ред, Законност и Справедливост” ДПС имат проблеми от вътрешнопартиен характер. По думите му на партийния конгрес през януари Ахмед Доган ще отстъпи лидерското място, за което ще се борят Христо Бисеров и Лютви Местан.

С поправките в изборния кодекс ДПС целят да върнат „техните орди, които шестваха в страната с автобусите”, посочи Янев. „От Турция ще ги докарат в страната, защото Касим Дал се е договорил в Турция.”

„ГЕРБ нещо са обещали на Мая Манолова... щом половината от предложенията са нейни, за да внесе поправки за по-добро организиране на ромския вот,” подозира Яне Янев. „Това не значи, че ние трябва да циганизираме изборния кодекс, за да успее Мая Манолова в Кюстендил,” заяви той.

„Защо мълчи Кунева,” попита риторично лидерът на РЗС и си отговори сам: „Защото представителите на БСП и ДПС защитават нейния интерес.”

Янев обеща след Нова година предложения за промени в закона за политическите партии, за да не може, по думите му, БСП да прави коалиции с партии фантоми. За целта трябвало да се вдигне изборната бариера за коалициите.

„БСП и ДПС ще ходят на тайни разговори с ГЕРБ, но чест прави на премиера, че каза, че няма да участва в пазарлъци. Те направиха услуга на ГЕРБ, защото изборният кодекс беше похвален от ОССЕ,” каза още Янев.

ГЕРБ и РЗС ще имат повече от 120 депутати и затова БСП сега бламират изборния кодекс и Конституционния съд, уверен е народният представител. Според него има възможност да се възстанови парламентарната група на РЗС до края на сегашния мандат, като за това ще се разчита на депутати от Синята коалиция и „Атака”, които не крият симпатии към РЗС.