Яне Янев ще поиска временната комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта да сезира главния прокурор за изтичане на класифицирана информация. Депутатът съобщи за решението си пред журналисти в парламента, след като от Коалиция за България обявиха, че ще сезират парламентарната подкомисия за контрол върху специалните разузнавателни средства за изтичане на информация от СРС-та по секретни преписки на Софийска градска прокуратура в секретното деловодство на Народното събрание.

Според Мая Манолова от БСП това е доказателство за истинската цел на оглавяваната от Яне Янев анкетна комисия, а именно да легитимира теча на информация от СРС-та. Манолова, която е член на комисията, каза по-рано, че секретните материали са изискани от СГП от Яне Янев и след това са попаднали в медиите. По думите й от вчера специалните разузнавателни средства от тези преписки се „размятат, четат, анализират, манипулират”. Това е поредното доказателство, че в България се злоупотребява със СРС-та, заяви Манолова.

Яне Янев отговори на обвиненията, като заяви, че до момента само трима народни представители са чели постъпилата в секретната секция на парламента класифицирана информация от СГП. По думите му това са Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова и самата Мая Манолова. На свой ред той обвини Манолова, че е издала държавна тайна, като е обявила, че изнесената в медиите информация е класифицирана. Депутатът обаче не знаеше дали разпространената информация наистина е такава, защото не я е чел.

По думите му прокуратурата трябва да провери има ли теч на информация и дали Манолова е издала държавна тайна, а Сергей Станишев да отговори дали е договарял тайно от Европейския съюз ядрено гориво от Русия, за което се твърди в медийните публикации.

На днешното засекретено заседание на комисията „Янев” социалистите ще настояват в дневния ред да бъдат включени нови сигнали за корупция от страна на ГЕРБ. В един от случаите ставало въпрос за отдаването на линии на градския транспорт в София на частни превозвачи. Вторият пример за „скандална корупция” бил за предаване за скрап на тръби на „Напоителни системи” в Силистра и Добрич.