В мерене на имунитети и задоволяване на мераци премина задочният диалог от парламентарната трибуна между „червения” депутат Корнелия Нинова и независимият й колега Яне Янев на днешното заседание на НС.

Реплика първа подаде Нинова, като обяви, че подава сигнал до главния прокурор срещу председателя на новосформираната анкетна комисия за проучвания на случаи и факти за корупция по високите етажи на властта заради набеждаване.

Инициативата й била провокирана от публичното обвинение на Янев, че е участвала в корупционни сделки, свързани с енергетиката, изграждането на АЕЦ "Белене" и договори за доставка на газ от Русия.

В продължението на "СПИН скандала" в БСП, лидерът на РЗС обяви, че разполагал със записи от СРС, в които Нинова разговаряла с главните действащи лица по споменатите сделки. Според нея обаче Янев знаел много добре, че твърденията му са неверни.

„Като заместник-министър на икономиката, ресорът ми нямаше нищо общо със сектора "Енергетика". Никога от мен не са зависими вземането на решения и подписването на решения на темата "Енергетика". Не познавам господата Кириенко и Шматко и не съм говорила с тях по никакъв повод. С Овчаров и Красимир Георгиев не съм обсъждала теми, свързани с енергетиката, газови теми, АЕЦ "Белене" и други”, каза Нинова.

По думите й с това набедяване Яне Янев е извършил престъпление, което според Наказателния кодекс се наказвало с една до шест години лишаване от свобода и обществено порицание. Затова й Нинова се обръщала към главния прокурор с искане да бъде свален имунитетът на независимия депутат и да започне досъдебно производство.

Без да показва видимо притеснение, Янев отвърна, че имунитетът му бил „достатъчно твърд”, а в комисията, която ръководи, работели прозрачно - само с документи и факти. Още повече – лидерът на РЗС дори бил „готов да изпълни всички мераци” на Нинова, стига да разбере както иска тя от него.

Янев изрази и медицинско мнение: "Ако Корнелия Нинова сънува, че ще ми бъде отнет имунитетът, те (опонентите му - бел. ред.) са за друго място, те се нуждаят от успокоително и други процедури".

Ако все пак се опре до снемане на имунитета на независимия депутат, той бил готов да го направи по „рицарски начин”.