„Безотговорната” фискална политика на предишните правителства почти ежедневно присъства в изказванията на различни министри от управлението на ГЕРБ. Обвинения за нердобре свършена работа и неоправдано изхарчени пари се леят както от правителствения ръководител Бойко Борисов по отношение на „популисткото” вдигане на пенсии преди изборите, така и от регионалния и транспортния министър – съответно за „безсмислени” инфраструктурни проекти и сделки за влакове, вкарали в дълг държавата с милиони левове.

Именно на дълговете обърна внимание в парламента и финансовият министър Симеон Дянков – той обаче разкри и част от решението на финансовите проблеми пред страната, поне в краткосрочен план. Ще вземем еврооблигация за до 950 милиона евро – така ще покрием дълга на Милен Велчев, обясни простичко финансистът.

И допълни: „Еврооблигацията ще е точна на стойност, така че да изплати първата част на дълга на Велчев, която в средата на януари следващата година изтича и последните лихви по тях. Ще вземем тази сума– това е нашето предложение, което вече е минало през Министерски съвет, за да изплатим напълно този дълг”.

В коментар на думите на Иван Костов от Синята коалиция, че вече е късно за България да се справи със своята задлъжнялост, Симеон Дянков увери, че „всеки месец, който по-рано бихме го направили, щеше да струва на държавния бюджет между 10 и 15 милиона лева. Когато си в опозиция, дълго си в опозиция, и винаги ще си в опозиция, всичко ти изглежда криво”.

Предшественикът на Дянков от управлението на Тройната коалиция, Пламен Орешарски, побърза да заяви, че БСП никога няма да подкрепи нов заем. Причината – страната имала достатъчно голям фискален резерв, който да покрие нуждите й до 2015 г.

„Можехме да минем и без тези облигационни заеми, ако не бяхме изхарчили безцелно фискалните резерви – те стигаха да се погаси не само този заем с падеж през 2013 г., но и този – с падеж през 2015 г.”, изтъкна Орешарски.

През март пред bTV премиерът определи 2013-а като ключова година за финансите на България, тъй като в началото й идват падежите от дълговете, натрупани в предишните години. Тогава Бойко Борисов подчерта, че предишното правителство целенасочено е изхарчило парите, а Тройната коалиция разчитала главно на това, че хората имат къса памет.

Тогава министър-председателят обяви и идеята на финансовия министър да се „посегне” на част от парите в Сребърния фонд, който по принцип гарантира пенсиите в страната. Предложението бе да се вложат средствата от фонда в покупка на ДЦК, с които после да се платят падежите на дълга през януари 2013 г.