Без дебати народните представители приеха процедурни правила за избора на членове на Висшия съдебен съвет от квотата на НС. Председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова обобщи, че от днес до 24 юли депутатите могат да правят предложения за кандидати за членове на ВСС, като парламентът трябва да избере 11 висши магистрати.

Фидосова увери, че процесът ще бъде публичен и прозрачен - пленарното заседание, на което ще се обсъждат и гласуват кандидатурите ще се излъчва пряко по държавните медии и в Интернет чрез специализиран тематичен сайт.

Най-важните изисквания към кандидатите за съдебната институция са - да не са уронвали престижа на професията си, да не дължат данъци, да не са в конфликт на интереси и да не са се облагодетелствали от дейността, която са извършвали. Кандидатите за членове на ВСС трябва да предоставят в парламента концепция за бъдещата си работа, както и декларация за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването на имуществото. Това трябва да стане в 14-дневен срок от публикуването на кандидатурите.

Според приетите правила граждани и институции могат да зададат въпроси към конкретен кандидат. „Неправителствени организации, висши училища и научни организации не по-късно от 3 септември могат да представят становища за кандидата, включващи и въпроси. Анонимни становища и сигнали няма да се разглеждат”, е записано в процедурните стъпки за нов ВСС.

Изслушване на предложените кандидати от Комисията по правни въпроси е предвидено за 11 септември в пленарната зала на Народното събрание. Обмисля се същинският избор на висши магистрати от парламента да се състои на 26 септември.