„След като всички се нахвърлят върху Бойко Борисов, подсъзнателно те го легитимират като лидер. Те му помагат, воювайки, наричайки го с лоши имена, му помагат да се утвърди като национален лидер. Ако победи с над 30 процента на изборите, няма какво друго да кажем освен: „Здравей, лидерю”. Това бе коментарът на бившия началник на Шесто управление на ДС и настоящ председател на УС на Института по теория и практика на лидерството проф. Димитър Иванов в „Тази сутрин”.

Иначе той описа лидерството така: „Лидер стана нещо като комшията в махалата, който е най-силен, най-висок и кара най-тежкия камион. Това са председатели, секретари, ръководители. Но самото словосъчетание „аз, като лидер” показва, че не си. Лидерът е пръв между равни, избран, за да събере в себе си интересите на широк кръг хора и да ги защити”.

 

Служебният кабинет и лелята от Гоце Делчев

Служебния кабинет Иванов коментира като правителство без изненади, „тъй като тези кабинети се предлагат и назначават с голяма доза случайност”. Според него водещата линия в поведението на президента е политическа, а не експертна. На въпрос дали съставът е бил определен чрез външна намеса, той отговори: „Не виждам пръст намесен, а неговата представа за политически модел на обществото. Може леля му да се е обадила от Гоце Делчев и да му е въздействала. Тези безконечни обвинения не са полезни, те са контрапродуктивни. Ако е десен, значи СДС и Иван Костов са се намесили, ако е авторитарен – Бойко Борисов, ако е ляв – БСП са го внедрили. Няма такова нещо”.

Иванов отбеляза един парадокс – през март Националният съвет на БСП изключи Георги Близнашки за действия и изказвания, които стоят вдясно от политическата платформа на Столетницата, сега същите ръководни органи критикуват служебния премиер едва ли не като прекалено ляв.

Бавни опити за промяна

Процесите в БСП след смяната на председателя Димитър Иванов определи като даване на знаци за възможни промени във времето. „Страхувам се, че темпото е много бавно и може би на Михаил Миков няма да му стигне технологично времето, за да покаже различна от политиката на Сергей Станишев. Къде видяхте на Миков някаква политика? Той прави преки опити да покаже дистанциране от стила „Станишев”, но досега слабо”, каза той.

По думите му в момента няма разединение в БСП, напротив – новият председател е предпоставка за едно вътрешнопартийно единение, което е основният фактор за успех на изборите. Според Иванов всички фракции, идейни течения и кариеристично настроени групи в Столетницата трябва да свалят оръжието. Втората стъпка е единение в лявото пространство.