Ден след оставката на правосъдния министър Христо Иванов и приемането на спорните конституционни промени, все още няма яснота стабилна ли е управляващата коалиция.

Реформаторският блок все още няма решение остава ли в управлението или минава в опозиция. Чака се и позицията на премиера, чиито депутати също подкрепиха предложената от АБВ структура на съдебния съвет и така накараха Иванов да се оттегли.

Повечето народни представители не коментират пред камера какво са решили те или партиите им. Всички очакват отделните политически сили, а след това – и лидерите на РБ да се съберат до края на седмицата и да обсъдят въпроса.

Ген. Атанас Атанасов от ДСБ посочи, че вече е взел своето решение, но ще го обяви след това на партийните органи.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че вчерашното минаване на лидера на ДСБ Радан Кънев в опозиция е негов личен акт, а с останалите реформатори комуникацията продължава нормално.

За нови министерски оставки на този етап няма потвърждение. Проф. Тодор Танев обяви, че няма да си тръгва от МОН, освен ако премиерът не поиска от него това. По неофициална информация, друг от квотата на РБ в кабинета - д-р Петър Москов, също няма намерение да напуска поста си.

Премиерът Борисов дойде в Министерския съвет, като се очаква по-късно днес да коментира ситуацията.

Какво ще се случи след оставката на Христо Иванов?