Като министър на отбраната не подкрепям искането на Комисията по досиетата да получи от служба "Военна информация" секретни документи, разкриващи самоличността на чужди граждани, които са сътрудници на същата служба без съгласувани гаранции, че това няма да доведе до застрашаване на тяхната сигурност и живот.

Това заяви в парламента служебният военен министър Велизар Шаламанов, цитиран от БГНЕС. Думите му дойдоха в отговор на питане на депутата (бивш дипломат и разузнавач-б.р.) Велизар Енчев от Патриотичния фронт, като засегнати са сътрудниците на разузнаването на територията на Македония, Сърбия, Турция, Гърция, Египет, Ливан, Сирия, Йордания и Алжир.

На 28 октомври 2014 г. председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов обвини служба "Военна информация", подчинена директно на министъра на отбраната, както и Националната разузнавателна служба (НРС), подчинена на държавния глава, че отказват да предадат целите си архиви на комисията, припомни народният представител.

В изявление пред медиите Костадинов обяви и че служебният министър на отбраната е разпоредил документите да бъде предадени, но службата е отказала. Днес Шаламанов категорично отрече да е издавал подобна заповед.

"За съжаление приложението на Закона за досиетата не е подкрепено от правилник, ангажиращ министерство на отбраната, а само с правилник, който по същество е устройствен правилник на Комисията по досиетата", каза Шаламанов.

В началото на септември 2014 г. той е поканил председателя на комисията Евтим Костадинов и директора на служба „Военна информация” и е предложил варианти за решаване на въпроса по приключване на процеса по предаване на информацията и подписване на протокол, изискван от закона.

Шаламанов обяви, че очаква споразумение между двамата, което да съответства на законите и да не допуска компрометиране на чужди граждани.