Нямам нито едно основание да оттегля кандидатурата на този достоен човек. Това заяви в студиото на „Лице в лице” военният министър Николай Ненчев в отговор на въпроса дали ще се откаже от зам.-министър Орхан Исмаилов.

Патриотичният фронт заплаши, че ще оттегли подкрепата си за правителството заради назначението, което било заплаха за националната сигурност.

Ненчев посочи, че се надява в близките дни да проведе среща със съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, за да изясни какви притеснения имат националистите по отношение на Исмаилов.

Минисърът подчерта, че има подкрепата и на премиера Бойко Борисов.

„Оставката би била нещо много опасно”, подчерта военен №1, според когото не бива да се оттегля един зам.-министър заради името му, а в случая става дума за човек, който е бил на достатъчно постове, които предполагат проверка за контакти с чужди служби.

„Не считам, че НПСД (партията, издигнала Орхан Исмаилов – б.р.) е протурска партия”, подчерта министърът. По думите му кандидатурата е била обсъдена и одобрена, като в момента тя е в определена степен и обединяващ фактор – както Радан Кънев, така и Найден Зеленогорски и Божидар Лукарски са подкрепили зам.-министъра.

По отношение на процесите вътре в Реформаторския блок, Ненчев беше лаконичен: „Ние сме демократи в РБ и това, че водим тези разговори пред очите на цялото общество е нещо положително”. Той допълни, че сблъсъците са по-скоро по отношение на структурата на дясното обединение, а не за личностите, които участват в него.

„Трябва да има някой, к да поема отговорност за политиките на РБ”, подчерта Ненчев

По отношение на развитието на РБ като единен субект, лидерът на БЗНС подчерта, че неговата партия ще остане самостоятелна и ще подпише коалиционно споразумение.

С нова техника и поглед към Крим

Военният министър напомни за поетия по време на срещата на върха в Уелс ангажимент бюджетът за отбрана да достигне 2% от БВП до 2020 г.

По думите му е важно въоръжените ни сили да се окомплектоват по стандартите на НАТО, като за целта ще се търсят „гъвкави подходи”. Ненчев изрази мнение, че за българските ВВС би било по-добре да се купят нови самолети, но към момента страната ни няма възможност за това.

В същото време, министърът напомни старата мъдрост, че „тази държава, която не може да храни собствената си армия, обикновено храни чужда”.

Запитан за най-големите предизвикателства пред сигурността на страната ни, Никой Ненчев постави на първо място събитията в Украйна, „руската агресия в Крим, в една суверена държава”, а след това постави ислямския тероризъм и опасността от бежанска вълна.

По повод последното, Ненчев заяви, че оградата по границата с Турция ще бъде завършена и тя би улеснила в голяма степен МВР.

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец