Всички, които се явяват на избори, да бъдат подлагани на психотест. Това предложение за промяна в Избирателния кодекс ще внесат от ГЕРБ. Първият аргумент "за" психотеста е да се запази авторитетът на парламента, вторият - сигурността.

„Един народен представител има карта, с която може да влезе навсякъде, тук те не минават на никакви прегледи за оръжие, идват хора, може би от натоварване и в един момент от превъртане, може да нанесе вреди”, обясни шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и посочи, че Волен Сидеров, например, имал лично оръжие. И че никой не го проверява, когато влиза в Народното събрание.

От Атака потвърдиха, че Сидеров има пистолет, но не бил идвал с него в парламента.

Като се имат предвид някои последни изяви на някои народни представители, в рамките на шегата ще кажа, че е наложително и за народни представители да се правят психотестове”, каза депутатът от управляващата партия Димитър Главчев.

Опозицията е против, защото така се ограничава правото на гражданите да бъдат избирани.

„И тест за интелигентност, защото ако някой даде външен вид, че е психически здрав, не значи, че има нужната интелигентност да взима решения за съдбата на гражданите”, каза независимият Георги Терзийски.

Депутатът от СДС Михаил Михайлов е психиатър от 26 години. За това време е направил стотици психотестове.

Направо мога да го кажа, че е глупост. Кой ще решава какви тестове са необходими, каза Михайлов.

Независимият депутат Цвета Георгиева добави, че най-вероятно ще се изисква някаква бележка, което според нея е формалност.

Психотест у нас държат всички, които искат да притежават лично оръжие, охранителите, професионалните шофьори. Това обаче не е гаранция, че дори да сте го издържал, няма да получите емоционално отклонение.