Винаги съм декларирал, че сме страна, която не воюва и настояваме по дипломатически път да се решат тези проблеми, защото когато пращаш самолети и ракети, не можеш да очакваш мир от другата страна. По този начин премиерът Бойко Борисов коментира евентуална сухопътна операция в Сирия, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

Припомняме, след атентатите в Париж Франция поиска задействане на чл.42 параграф 7 от Договора за Европейския съюз, с което активира общия механизъм за защита при въоръжено нападение.

Пред БТА министър-председателят подчерта, че по въпроса с реакцията на ЕС все още не е ясно как ще се действа: „След като поиска една държава едно нещо, има много инструменти, които трябва да се задействат след това, за да говорим на тази тема и да плашим хората".

В типичния си стил, той добави: „Колкото по-малко се споменават думи като ИДИЛ, толкова по-добре, това винаги съм го казвал”.

„До момента за участие на България не се говори по никакъв начин, но ние сме изпратили муниции на кюрдските въоръжени сили. Това стана преди повече от година. Няма как да си представим, че „Ислямска държава ще бъде изкоренена от Сирия и Ирак без сухопътни операции. Нашата теза е, че трябва да бъдат въвлечени държавите от региона“, каза и външният министър Даниел Митов, цитиран от Фокус.

Той поясни, че помощта за Франция може да е военна, логистична или по отношение на информация: „Никой не може да каже още отсега, провеждат се операции по залавяне и елиминиране на терористични клетки. Дори и само с информация можем да сме полезни“.

Разнобой?

Думите на Борисов влизат в противоречие с казаното часове по-късно от военния министър Николай Ненчев.

Естествено, че имаме готовност да участваме в сухопътна операция в Сирия, имаме и задължение, заяви в парламента военният министър Николай Ненчев, цитиран от Фокус и БГНЕС. Той напомни, че една от основните мисии пред ведомството му и армията е участието в мироопазващи операции извън България.

В отговор на въпрос дали като цяло е възможно чужди войници да се включат в битката с джихадистите, военният министър отговори: „Бих се радвал, ако е възможно”.

Ненчев все пак подчерта, че до момента разговори за конкретна военна помощ с нашата страна не са водени, предава БТА. „На мен ми се иска това да се случи в рамките на двустранни разговори, не сме водили досега такива. Няма поискана от нас помощ, но сме длъжни да окажем, ако това стане”, каза той.

Какво ще правим в Сирия?

Според министъра, цитиран от Фокус, Париж може да поиска изтегляне на част от войниците си от международни мисии за укрепване на сигурността у дома. Така може да се наложи другите страни членки да осигурят допълнителен ресурс.

„Имаме контингенти и към този момент, така че си вършим достатъчно добре работата”, посочи Ненчев в отговор на въпроса дали български войници ще влязат в нова международна военна групировка.

По думите му можем да участваме и с информация от военното ни разузнаване: „Считам, че в тази посока биха могли да поискат нещо, биха могли да поискат и експертиза, допълнителни данни за бежанските потоци”.