САЩ държат България да има възможността да прави собствен и независим избор, президентът Барак Обама следи какво се случва тук, а „реформаторските сили трябва да останат заедно“ и да работят за доброто на страната ви.

Това каза помощник-държавният секретар на САЩ – Виктория Нюланд, в интервю със Светослав Иванов в предаването „120 минути“ по bTV.

За Нюланд казват, че ако искате да разберете каква е политиката на администрацията на Обама в региона, трябва да наблюдавате изявите и срещите ѝ. Интересното е, че тя пристига в България за втори път в рамките на година.

Предишния път в новините влязоха само кадри от кортежа ѝ.

България е на кръстопътя на Великите сили и затова САЩ са толкова настойчиви в последните 25 години в осигуряването на възможността страната да има свой собствен и независим избор. За да може вие, дори и теглени от Великите сили, да определяте посоката и избора си сами, каза Нюланд.

Както знаете, бях тук само преди година, заедно с Джон Кери. Определихме стратегическите посоки в нашите отношения. Връщам се година по-късно, за да проверя нещата и искам да ви кажа, че сме напреднали доста, отчете Нюланд.

Прогресът е свързан с увеличаването на сигурността на България, енергийната независимост, работата с Европейския съюз, за да преборите вашите проблеми с върховенството на закона. Всичко това засилва държавата ви и възможността да продължите сами да избирате.

Трябва да се гордеете и с мултиетническата и мултикултурната си демокрация, което е ваша сила по същия начин, по който е и в САЩ, посочи тя.

На въпрос да очакваме ли президента Обама в София, след като двама американски държавни глави посетиха България в последната си година на втория си мандат, Нюланд отговори: „Независимо дали той ще може да дойде тук или не, президентът Обама следи много сериозно развитието тук и е доста ангажиран със събитията“. Той е доста ангажиран с енергийната ви сигурност, демокрацията.

Искам да подчертая, че визитата тук беше много интересна за мен, за да разбера какво се случва във вашия вътрешнополитическия ви живот. Много е важно, ако погледнем към напредъка, който постигнахме в последната година на всички нива в стратегическото ни партньорство – реформаторските сили трябва да останат заедно. Те трябва да работят заедно за доброто на страната ви. Защото има много външни сили, които искат да ви разкъсат, които не искат да стигнете до по-добър живот за вашия народ.

Така че аз се гордея с работата, която свършихме заедно, но има още много какво да направим. И президентът Обама наблюдава това, което правим.

Помолена да коментира кризата с мигрантите и дали САЩ биха приели бежанци, Нюланд припомни, че корените на кризата са гражданската война и кризата в Сирия и „Ислямска държава в Ирак и Сирия“, затова, „ако успеем да донесем мир в Сирия, това очевидно ще реши много неща“. 

САЩ са страна, създадена от имигранти, от хора, които са бягали от насилие. „Трябва да оставим вратите си отворени, но в същото време трябва да работим заедно, за да знаем кой кой е, за да регулираме нещата правилно. Искам да кажа, че България и Турция работят доста добре заедно по регулирането на вълната, което е доста голям принос за цяла Европа“, посочи Нюланд.

Вижте целия разговор във видеото.

Целият свят научи името на Нюланд в началото на 2014 г. Тогава в интернет изтече запис на неин телефонен разговор с американския посланик в Украйна, в който Нюланд казва: „Майната му на Европейския съюз!“. По-късно тя се извини, а подозрението за изтичането на записа падна върху руските власти. „Няма да коментирам частни разговори между дипломати, но ще кажа, че съм впечатлена от това активно мероприятие. Звукът беше много чист“, каза тя. Дипломати я описват я като човек, който говори директно.

Помощник-държавният секретар на САЩ често е описван в медиите като „специалист по кризи“ и „острие на американската външна политика“.