Новият външен министър Кристиан Вигенин даде заявка за преразглеждане на посланическите назначение на кабинета „Борисов”.

„Приоритет трябва да бъде по-професионалното изграждане на администрацията на самото министерство, както и по-голямо внимание към посланическите назначения, защото България трябва да бъде представлявана от най-подготвените. В този смисъл има много какво да се желае,” посочи Вигенин в интервю за БТА.

С намерението си да се опита да използва целия потенциал на МВнР, той избегна категоричен отговор дали ще възстанови на дипломатически постове посланиците с минало в комунистическите служби за сигурност, които ГЕРБ отстрани.

Отворена навън икономика

„На първо място трябва да работим за по-силно ангажиране на МВнР в икономическата политика на България,” посочи новият външен министър.

„В ситуация, в която външните инвестиции намаляват и пазарите се свиват, посолствата, посланиците на България и министерството трябва да имат много по-ясни задачи в това отношение,” изтъкна Вигенин.

Новият-стар приоритет: Шенген

По думите на новия министър, присъединяването на България към Шенген остава сред приоритетите във външната политика на страната, защото това не е ангажимент само на МВР.

„Един от големите проблеми е липсата на доверие в България и в българските институции сред част от страните от ЕС, особено сред онези, които са част от Шенгенското споразумение. Това доверие тепърва трябва да бъде изграждано. Заради всички скандали, които се случиха в последните не само месеци, но и години, по отношение на МВР, нашите партньори имаха основанието да изразяват съмнения в подготвеността на България да бъде част от Шенгенското споразумение,” обясни Кристиан Вигенин.

Македония – територия на единодушие

Външният министър в кабинета „Орешарски” посочи, че по отношение на политиката на България към съседна Македония трябва да има приемственост.

През есента на миналата година София постави на Скопие ултиматум – да преустанови кражбата на история и антибългарската реторика, за да получи подкрепа за членството си в Европейския съюз.

„Не можем да ревизираме изцяло подхода към Македония, така че въпросът за договора за добросъседство между България и Македония остава на дневен ред и ще работим активно с македонските власти този договор да бъде подписан възможно най-скоро,” обясни Вигенин.

Той обаче възнамерява да търси допълнителни форми за сътрудничество между двете държави, за да се решат проблемите, които „тровят” двустранните отношения, без да са чак толкова сложни.

„Смятам за важно да има национална позиция по отношенията с Македония, която да бъде обсъдена с народните представители, както и с участието на широк кръг експерти,” допълни Вигенин.

Политиката за Близкия изток – слабото място на ГЕРБ

Кабинетът „Орешарски” посочи като едно от слабите места на предишното правителство политиката към Близкия изток и страните от Арабската пролет. „Промени в тази посока със сигурност ще има,” заяви Вигенин.

„Необходимо е да бъдат отчитани рисковете за гражданите. Затова смятам, че България може да има активна роля, без да изпада в крайности и да приема неприсъщи за нашата страна позиции и действия,” каза още новият външен министър.

В заключение той изрази убеждение, че през следващите четири години в МВнР ще се променят много неща и заяви, че целият Министерски съвет идва на власт с идеята да довърши пълния си четиригодишен мандат.