Бившият външен министър Кристиан Вигенин заяви, че докато е бил на поста, не е имало никаква намеса в политиката на България към Турция от страна на ДПС, и конкретно на Лютви Местан.

Имал съм пълна свобода на действие като министър на външните работи и подобни намеси не е имало, увери Вигенин в предаването „Лице в лице” по bTV.

Ако нещо се е случвало, то вероятно се е случвало след края на правителството на Пламен Орешарски, допълни той.

„Ако предположим, че наистина Местан като лидер на ДПС се е опитал да насочи партията в определена посока и едва ли не се говори за държавна измяна, няма как това по някакъв начин да не е регистрирано от българските служби. И ако това е така, подобни действия трябва да се предприемат не толкова от бившия лидер на ДПС, а от българските служби, които би следвало да пазят националния интерес, независимо кой го нарушава”, изтъкна бившият министър.

Според него до този момент на практика няма никаква конкретна информация, че Местан е извършил действия, които противоречат на националния интерес.

Вигенин определи като странен факта, че Местан се е скрил в турското посолство, след като беше отстранен от ДПС. Това е някакъв вид параноя, внезапен страх и неосъзнато действие, коментира Вигенин.

Причината за отстраняването на Местан от ДПС далеч не се изчерпва само със сближаването, което той реализира с управляващата партия в Турция, допълни той.

Вигенин уточни, че докато Местан е бил лидер на ДПС, са се натрупали редица вътрешни проблеми. „Много от стратегическите решения, които той взе, се оказаха погрешни”, каза Вигенин.

„Той смяташе, че новите избори ще направят ДПС непреодолим фактор за бъдещото управление, което не се случи. На местните избори се проявиха слабости в някои региони, които се считаха за бастиони на ДПС. Той лансираше тезата, че ДПС ще бъде втора сила, а нищо подобно не се случи. Тези негови ходове се оказаха погрешни и това е основната причина ДПС да потърси друго развитие”, заключи Вигенин.

Тези трусове в ДПС едва ли имат геополитически измерения, подчерта той.

Вигенин определи като прибързан и неуместен ход на Лютви Местан декларацията в защита на Турция след свалянето на руския боен самолет.

Според бившия министър това е било част от стратегията на Местан чрез този ход да търси утвърждаване на лидерството си чрез подкрепа от страна на управляващата партия в Турция.

Вигенин коментира признанието на премиера Бойко Борисов за натиск от турска страна, той в качеството си на премиер да окаже влияние на случващото се в ДПС. Вчера в предаването „Тази сутрин” по bTV Борисов обясни, че по телефона с него са опитвал да се свърже турският президент Реджеп Ердоган и турският премиер Ахмет Давутоглу, които са искали той да се застъпи за Местан.

„Борисов е трябвало да вдигне телефона на Ердоган и да обясни, че подобна намеса е недопустима, че която и да е държава не може да си позволява да пресира на такова равнище български премиер или президент в подкрепа на определен човек в рамките на вътрешнопартиен спор. Това е неудачен и странен ход на турския президент”, подчерта Вигенин.

Такива опити трябва да бъдат пресичани по-категорично, защото без категоричен отпор, може и да продължат, смята бившият външен министър.