Възможно е червен кандидат да спечели президентските избори, но този път БСП реши да се допита до членовете на партията, за да чуе тяхното мнение. Целта е „да се осъществи диалогът, който сякаш замря в последните години“.

Това каза членът на националното ръководство на партията Весела Лечева в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Тя посочи, че в последно време ръководството се е дистанцирало от членовете, а решенията били „вземани от много тесен кръг от хора, което ни доведе и до много тежки грешки“.

Лечева отказа да отговори за кой кръг става въпрос и посочи, че има ново ръководство и нов начин на работа, а поуките са взети.

За думите на бившия председател на БСП Михаил Миков, че договорки връзват ръцете на всяко ръководство, Лечева каза: „Лошото е, когато има договорки с хора извън партията, отнасящи се до съвсем различни зависимости. Предпочитам да съм зависима от моя председател, отколкото от някой икономически субект извън партията“.

Тя обаче отказа да коментира дали БСП се е обвързвало с такива зависимости в миналото. Смятам, че ще видите много различна партия, добави тя.

За думите на Лютви Местан, че Сергей Станишев е влизал в договорки, Лечева посочи, че заради тези обвързаности партията е платила много висока цена. При управлението с ДПС компромисът беше с това, че коалицията беше направена без ясни правила и условия и програмата на политиките, направена от БСП, остана на хартия, каза тя.

Сега обаче присъствието на Корнелия Нинова е осезателно и има сериозно оживление в редиците на партията, посочи Лечева.

Тя разказа, че във вътрешнопартийния референдум в БСП се попълва анкетна карта от два въпроса – как БСП да участва в президентските избори – самостоятелно, в коалиция или да подкрепи независим кандидат; и с кои партии е допустимо да се водят преговори за евентуална коалиция.

Вижте целия разговор във видеото.