Ще гласувам против избора на Бойко Борисов за премиер, защото съм убеден, че така изразявам чувството на огромното мнозинство от български граждани, които не искат неговото завръщане на поста министър-председател.

Това заяви депутатът от Патриотичния фронт, журналист, бивш дипломат и бивш сътрудник на "Държавна сигурност" Велизар Енчев, цитиран от БГНЕС.

Велизар Енчев припомни, че първото правителство на Борисов е паднало в резултат на масови протести в края на февруари 2013 г. срещу увеличението на цените на тока.

"Как да забравим, че след неоправданото увеличение на тока хиляди граждани заляха улиците на българските градове през февруари 2013 г. В последните дни на тогавашното управление на Борисов бяха продадени държавните дялове в ЕРП дружествата. Нима сте забравили това?", попита той

"Как да забравим полицейщината на Цветан Цветанов? Как да забравим, че за три години и половина управление Борисов нито веднъж не вдигна пенсиите? Как да забравим, че Симеон Дянков посегна на парите на Здравната каса? Конституционният съд определи този акт като противоконституционен", припомни Велизар Енчев.

Той не оспорвам правото на ГЕРБ да управлява. Тази партия получи най-много гласове и трябва да управлява, но не с този премиер, категоричен е Енчев.

Той припомни, че Бойко Борисов е назначавал калинки и е избриал министри на бензиностанциите. "Тези кадрови решения не трябва да се повтарят. Повечето му министри и сега са политически калинки без стаж", подчерта Велизар Енчев.

Той разкритикува външната политика на предишния външен министър на Борисов Николай Младенов, която е била изцяло в услуга на чужди сили, включително някои балкански. "При управлението на Борисов неговият външен министър Младенов провеждаше политика в разрез с политиката на ЕС. Не забравяйте това. Призовавам новият министър Даниел Митов да не следва тази политика", каза Енчев.

Той припомни и случая с Мишо Бирата, който вече е покойник. "Във всяка що-годе цивилизована страна един премиер не може да остане на своя пост след аферата Мишо Бирата, където той осуети митническа проверка на свой приятел. Такова длъжностно лице трябва да бъде преследвано от закона", каза Енчев и добави със съжаление, че у нас ненормалното е норма.

"Биографията на Борисов е свидетелство за този тъжен парадокс. Достойните и образовани хора са натикани в ъгъла. Ето защо 3 милиона българи не гласуваха, а останалите гласуваха с омерзение, избирайки по-малкото зло", каза Енчев, добавяйки, че повечето българи, ако имаха тази възможност, също биха гласували срещу Бойко Борисов за премиер, както ще направи той.

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец