Вътрешнопартиен скандал разтърси регионалната организация на АБВ в Пловдив, предаде БТА. Общо 483 членове на структурата са подали заявления за напускане в знак на лоялност към Христо Барутчиев, обявен за нелегитимен лидер от централното ръководство, и като протест срещу вписания за регионален председател Валентин Петров.

Според Барутчиев така те се противопоставят на "продажната политика" на Румен Петков и Валентин Петров. Отцепниците не разкриха бъдещи политически планове, но не изключиха да станат основата на нова политическа сила.

„Не сме само ние, подобна е ситуацията и в други големи градове в страната, нямам информация само за Северозападна България”, коментира Христо Барутчиев.

Тодор Богданов заяви, че отказалите се от партията са неправомерно представяни и като членове на структурата на Валентин Петров.

„Твърденията на Петров, че има 600 членове, трябва да се докажат със справка, след като едни и същи 60 души участват както в градската, така и в областната им учредителна конференция”, посочи Богданов. „Правят опит да ни изключат, но не могат да намерят мотиви по устава”, добави той.

Обявено бе, че до този момент няма становище от Георги Първанов за случващото се в Пловдив.