Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов определи като прибързано решението за оставка на правосъдния министър Христо Иванов, както и решението на лидера на ДСБ Радан Кънев да оттегли подкрепата си за кабинета и да стане опозиционен депутат.

Иванов обяви, че подава оставка по-рано днес в парламента, след като депутатите не приеха исканата от него структура на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.

Вместо това беше прието предложението на АБВ, според което реално превес в прокурорската колегия ще има професионалната квота. Тя ще се състои от 11 членове и ще включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и петима членове, избрани от Народното събрание.

Иванов настояваше парламентарната квота да е по-голяма от тази на прокурорите и следователите, избрани от колегите си. Мотивът му беше, че прокуратурата е централизирана и на практика главният прокурор получава мнозинство около себе си. Затова и спорната поправка стана причина за оставката му.

Според Валери Симеонов е необходим еднакъв подход за съдийската и прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.

„Ако не го направим, показваме на целия български народ, че не вярваме на прокурорите, че те са по-некадърни и по-корумпирани. Никой не може да ме убеди, че българският съд е по-добър от българската прокуратура”, посочи Симеонов в предаването "Лице в лице" по bTV.

„Няма никаква сигурност, че съотношенията, по които са избрани двете квоти, след 6 месеца ще бъдат същите. Напротив, всяка такава самостоятелна система започва да се самоорганизира, самопроменя, и вътрешните зависимости стават коренно различни от това, което някой си е мислел, че като направи 6 от прокурорската квота и 6 от парламента, по някакъв начин ще превземе прокурорската колегия. Няма такова нещо”, аргументира позицията си Симеонов.

По думите му при Реформаторите има явен разнобой. Симеонов посочи още, че на председателския съвет партиите, които подкрепят управлението, е станало ясно, че в РБ имат различни настроения по отношение на съдебната реформа.

„Ние ще подкрепяме програмата на правителството. Докато кабинетът изпълнява тази програма, ще подкрепяме. Започнат ли отклонения от първоначалните решения, принципи и приоритети, ще спрем нашата подкрепа”, каза още Симеонов.

За нас не е важно дали Христо Иванов ще е министър на правосъдието или някой друг. За нас важното е да си върши работата. Същото се отнася и за останалите министри, допълни той.

Той определи като превратно тълкуванието, че всичко зависи от ДПС. „В никой случай за изминалата година по никакъв начин ДПС не са могли да диктуват решенията и гласуванията в Народното събрание или да ги предопределят, днес също”, подчерта Валери Симеонов.

„ДСП за пореден път се качи на последния вагон на отминаващия влак. В началото не гласуваха, бяха доста объркани, явно трябваше да получат указания от сараите вероятно, че ако продължават с такова поведение в парламента, върху тях може да падне упрекът, че те държат съдебната система да остане непроменена, и побързаха да се включат в следващите гласувания. По никакъв начин не може да направите от хора, които са аутсайдери в този процес, да ги направите едва ли не определящи този процес”, каза още съпредседателят на ПФ.