Проекти като „Цанков камък” и АЕЦ Белене са потопили нашата енергетика, а тя е последната ни златна кокошка. Това каза Валери Симеонов от Патриотичния фронт в предаването „Лице в лице” по bTV.

По думите му задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) възлизат на над 3 млрд. и половина лева, но Симеонов отказа да говори за фалит. „Само за последните месеци НЕК доста сериозно е стопил месечните си загуби и може и да излезе на малка печалба”, каза Валери Симеонов.

Според него ако бъдат прекратени договорите с американските електроцентрали, страната ще получи подкрепа от Европейската комисия. „Тя е сезирана и очакваме да приключи своята проверка. Сигурен съм, че ще каже, че има непозволена държавна помощ”, допълни Симеонов.

Той добави, че правителството няма смелост да вземе решението за прекратяване на договорите.

Ще има ли режим на тока?

„Не приемам насаждането на тази паника”, коментира Симеонов думите на Симеон Дянков, според когото отново се задава режим на тока. В същото време председателят на ПФ шеговито отбеляза, че има нещо много романтично в запалването на свещи и „да седнеш с жена си на бутилка вино”.

„В случая Дянков малко пресилва нещата, въпреки че има основание”, каза още Симеонов. По думите му нивото на язовирите към ВЕЦ-овете на НЕК е под 40 процента, което означава, че няма достатъчно резерв да се поеме натоварването на зимното потребление.

Отличното правителство

Най-голямото постижение на правителството е, че България не излезе от едни избори, за да влезе в други. Така Валери Симеонов определи работата на сеташното правителство. Той добави, че вижда много положителни резултати и от присъствието на Патриотичния фронт в Народното събрание.

„Има много добри министри. Адмирирам решенията на Петър Москов, защо не и на Румяна Бъчварова – тя показа един характер, нетипичен за досегашните министри”, каза Симеонов.

Той определи днешният протест на сектор „Сигурност” като рекет. „Това ли е законният начин за отстояване на синдикални права”, попита Симеонов. „Нали има поети ангажименти? Това е демонстрация на сила, рекет се казва това”, допълни той.