Винаги когато говорим за отношенията с Русия, трябва да не забравяме, че нашето въоръжение 90% още е руско. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на отбраната Валентин Радев.

Той коментира и твърденията, че забраната да даваме коридор на руските самолети е дошла от САЩ. На въпрос дали имаме отношения като васална страна, той беше категоричен: „Нямаме такова отношение и това го демонстрира с твърдостта си и външният министър”.

„Ние сме съюзници, и то лоялни, и трябва постоянно да го демонстрираме. Така е било и преди това. Когато бяхме във Варшавския договор, правехме същото, само че тогава с други съюзници, посочи Радев.

По повод бежанската вълна депутатът заяви, че оценката за нашата граница я дават най-добре самите мигранти, които казват, че през страната ни не се минава лесно и минават от друго място.

У нас идват най-много бежанци от Сирия и Ирак. Всички забравят, че между нас и тях има 2 държави, които са приятелски - Гърция и Турция. Турция има 2 млн. бежанци, изтъкна Радев. Според него трябва да се работи турската дипломация в посока Турция да задържат мигрантите там, тъй като те са голяма държава с големи възможности.

Запитан дали има опасност за националната ни сигурност, ако пристигането на бежанци у нас продължи с този темп, депутатът отговори с думи от интервю на френския посланик. „Той казва: Каква опасност заедно с тези мигранти да дойдат и терористи или хора с лоши намерения. Всички взривове и инциденти, които се случиха в тази посока, са от хора второ поколение, които са живели в същите държави - Франция, Англия”