За първи път, лидерът на ДПС Лютви Местан поиска цялата истина за инициалите "Д.П." в тефтера на Филип Златанов, бивш шеф на комисията за конфликт на интереси.

Инициалите се появяват една година след разкритията за тефтера за политически поръчки, изпълнител на които е бившият шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Тогава бележникът разобличи Искра Фидосова, Цветан Цветанов и Бойко Борисов като поръчители на Златанов.

За първи път сайтът faktor.bg показа още едни неизвестни досега инициали Д.П. Предлога се, че зад тях стои името на депутата от ДПС Делян Пеевски. От страниците се разбира, че Д.П. и И.Ф. са били тези, с които се съгласували действията поне в един конкретен случаи.

“Извинете, не ме вкарвайте отново в тази тема. Каквото има да се прояви, да се разкрие. Винаги в отговор на тези въпроси съм казал едно - цялата истина, истината докрай, независимо кой би бил засегнат от това. Ако го има, има - да го видим. Това е работа вече на разследващите органи. Не мога да коментирам, ако е имало такива инициали, защо излизат сега и дали въобще ги има”, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.

На свой ред, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов напомни, че: „от трибуната на парламента, ние задавахме въпроси, ние не знаехме, и затова бяхме бити, бити, бити”.

Скандалът избухна преди една година, когато на пресконференция зам.-главният прокурор Борислав Сарафов показа слайдове и разшифровка на инициалите в подбрани части от бележника на Златанов.

Така стана ясно, че всичко се съгласува с И.Ф, която действа по указания на Ц.Ц и Б.Б. Веднага след това Искра Фидосова се оттегли от ГЕРБ и излезе от политиката.