Ревизията на старата власт, чието начало БСП обяви преди два дни, започна да дава своите резултати. Първият конкретен отговор на питане на социалистите обаче беше отрицателен и не успя да затвърди посоката на „разкрития”, към която тръгна левицата.

Нарочили като „първи проверяван” бившия земеделски министър, „червените” отправиха въпрос към главния прокурор Сотир Цацаров дали срещу Мирослав Найденов има досъдебно производство по сигнал на ДАНС.

В сряда от прокуратурата съобщиха, че проверка в Софийската градска прокуратура не е установила подобен документ.

Самият Найденов коментира, че с направеното уточнение са били разсеяни спекулациите на социалистите. „Само марсианците не са ме разследвали още. БСП започна предизборната си кампания, оттук нататък ще чуваме от тях какви ли не небивалици”, каза той.

Съществувало обаче следствено дело от 09.11.2009 г. срещу неизвестен извършител, за престъпление по чл.321, ал.6 НК, по което предмет на разследване са факти, идентични с изнесените на пресконференцията, каза още от прокуратурата.

Конкретният член гласи :„Който се сговори с едно или повече лица да върши в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години и чрез които се цели да се набави имотна облага или да се упражни противозаконно влияние върху дейността на орган на властта или местното самоуправление, се наказва с лишаване от свобода до шест години”.

От неговото съществуване Найденов също не се почувства притеснен: „Това сигурно не е единственият сигнал, сигурно има доста сигнали, нека всеки сигнал да бъде проверен. Които и да са обект на проверка по тази преписка, ще бъде добре и за тях тя да приключи, в противен случай от опозицията чули-недочули започват да правят спекулации и да ги използват с предизборна цел”.

Миналата седмица от БСП обявиха, че внасят при Цацаров 20 сигнала за злоупотреби и корупция във властта през последните близо 4 години. В понеделник конкретизираха, че шест от тях се отнасят за земеделското министерство по времето на Найденов.

В днешното съобщение от прокуратурата посочват, че главният прокурор е разпоредил незабавна проверка на хода на посоченото делото, както и провеждане на активни действия по разследването лично от прокурор. Уточняват още, че до Цацаров не е постъпвал сигнал от наблюдаващ делото прокурор с твърдения за "получени заплахи от висш политик" или за опити за упражняване на натиск.

Проверка в отдел "Инспекторат" във ВКП ще изяснява обстоятелствата. Очаква се в следващите дни да бъдат съобщени и резултатите.