Развенчаване на мита за „калинките” се опита да осъществи Цецка Цачева от ГЕРБ в парламента по повод прекратяването на пълномощията на депутата от левицата Любомир Петков по негово желание. Процедурата премина без проблем със 167 гласа "за", 9 "против" и седем "въздържал се", но предизвика недоволството на бившия председател на Народното събрание.

Цачева се възползва от възможността да изрази възмущение от името на граждани на Плевен, където бе избран Петков, от начина, по който се използва парламентът като трамплин за други длъжности.

„В това няма лошо, ако човекът е доказан като професионалист, нека гражданите да бъдат уведомени къде отива този млад човек”, отбеляза Цачева, като припомни, че Петков напуска парламента, за да стане консул във Франкфурт.

„Обвиняват ни, че бившите управляващи насаждали калинки, а калинката е лежерен вид, съвсем невинно на фона на това, което се случва с новите назначения”, коментира тя и „постави” управлението е в улей за бобслей, където му е позволено само свободното падане.

Думите й разстроиха социалиста Антон Кутев, който констатира, че самата Цецка Цачева е била "ужасно неподготвена" за председател на Народното събрание и не е имала "елементарна представа" какво трябва да върши тогава.

„Искам да ви напомня, че не всички имаме къса памет. Мога да водя с вас културни исторически спорове дали вашата личност е съпоставима с портретите на председателите на народното събрание”, продължи Кутев.

„Познавам Любомир Петков от доста време и тирадата, която изнесохте, не отговаря за него”, заяви депутатът от левицата и посочи, че да си народен представител е повече от консул. Изказването му беше съпроводено с викове „Оставка”,идващи отдясно в пленарна зала.

Цачева не пропусна да отговори на предизвикателството: Г-н Кутев, приятно ме изненадахте. Ако помните всички имена от портретите, аз съм готова да седнем и вие да казвате първото име, аз второто”.

Темата с музикалните изпълнения в „своя тоналност” на бившия председател на НС, повили се в интернет през седмицата, не подмина и пленарна зала. В реплика Цачева каза: „Веселбата е най-доброто лечение за духа и тялото, колеги”.