Моята добрина, толерантност и желание за стабилност, си имат все пак някакви граници, в рамките на нормалното. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

„Казах, че ще стоя, докато съм поел ангажимент към Реформаторския блок и ГЕРБ. Радан Кънев беше този, който държеше да се знае под клетва, че ще изкараме четири години и няма да разбутам аз правителството. Всички ме подозираха, че аз ще търся предсрочни избори, за да си направим по-голямо мнозинство в парламента и да отидем едновременно към президентски избори”, подчерта Борисов.

„От какво са недоволни - че ръстът на икономиката е три процента, че свалихме дефицита на два процента, че 3.7 милиарда лева изплатихме на вложителите в КТБ, която те съсипаха, че в бюджета има 2.6 милиарда лева повече от контрабандистите? Искат да им върнат парите на контрабандистите ли догодина?” – така започна канонадата от реторични въпроси, с които премиерът нахвали постигнатото до момента.

Той запита специално: „Кой може да се справи по-добре от това правителство - Радан Кънев, как, в изолацията, в която изпадна? БСП видяхме преди година и изброих къде се провалиха тотално. Или ДПС?”.

По отношение на изявленията на Лютви Местан за предсрочни избори, премиерът посочи, че това са допълнителни 40-50 милиона лева разходи.

Обект на критиките му станаха и неуточнени от него бизнесмени: „Кое от всичко това не харесва на няколко групи олигарси, които бяха свикнали да се хранят от контрабандата. Бензинът падна под два лева след нашите мерки. Защо не паднат цените сега? Когато бензинът струваше 2,50 лева за литър, всички щяха да вдигат цените двойно. Сега защо не ги свалят? Кое не им харесва? Че падна цената на бензина? Че се направи конституционна реформа, която дори не сме мислили, че може да мине в такъв парламент?”.

Премиерът обвърза многократно споменаваната от ГЕРБ стабилност даже с личната си саможертва: "Ще си дам здравето, и си го давам, за тази стабилност и да може България, в този размирен свят, да бъде стабилна".

За европейските граници

Твърдо съм "за" външните граници да бъдат охранявани така, както българските, а държавите, които не могат да се справят, да бъдат подпомогнати. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел по повод темите на предстоящото днес и утре заседание на Европейския съвет.

Радвам се, че това, което от месеци говорих, стана позиция на Европейската комисия. Ясно и точно обясних и в ЕНП, и на заседанията на Европейския съвет, как трябва да се охраняват шенгенски граници, посочи премиерът.

Той изрази очакването Европейският съвет да успее да заеме позиция за ограничаването на миграционните потоци, а тези мигранти, които са в ЕС, да намерят реализация, образование и работа. Премиерът изрази надежда останалите в ЕС мигранти да бъдат интегрирани, а след това, на квотен принцип и според възможностите, да бъдат приемани други.

По неговите думи на външните граници трябва да бъдат извършвани съответните проверки и да бъдат пропускани онези, които бягат, за да спасят живота си. Тези, които търсят по-добър начин на живот, трябва да бъдат третирани като икономически мигранти и да търсят по друг начин прехраната си, добави министър-председателят.