ГЕРБ печели убедително частичните избори за общински съветници в Белоградчик. Според данни на предварителното преброяване партията има 864 гласа или 24.07%. РЗС печели 474 гласа или 13.21%, БСД – 460 гласа или 12.82%, БСП е получила 347 гласа или 9.67%, ПП Евророма – 291 гласа, което е 8.11%.

В сегашните избори участваха общо 12 партии и една коалиция. Вотът приключи с близо 60 процента избирателна активност. Там гласуваха отново за общински съветници, след като Върховният административен съд отмени резултатите от местния вот от октомври.

Досега в Общинската избирателна комисия в Белоградчик са подадени 10 жалби. Най-много са от БСП.

„Наблюдаваме пореден случай на скрито купуване на гласове от страна на ГЕРБ. Този път на частичните избори за общински съветници в община Белоградчик”, заяви зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков, след като стана ясно, че в общо 21 секции на общината са регистрирани 140 застъпници на управляващата партия, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Жители на квартал "Карловица" протестираха срещу заграждения, поставени пред избирателна секция. Коридорът на училището, в което се намира, е преграден с дървени прегради, с които е изолирана само секция номер 8. Според протестиращите, това е дискриминация.

От Общинската избирателна комисия заявиха, че решението да се поставят подвижни заграждания е било взето от комисията още преди изборите, а целта - да се подобри мобилността при гласуването в тази секция.

За изборите за общински съветници в Белоградчик гласуваха 3756 души от имащите право на глас 6225 избиратели.