Усилията на БСП ще бъдат насочени към преодоляване на бедността, защото според нас това е най-големият проблем на България, а наравно с него е и необходимостта от работеща икономика. Това заяви заместник-председателя на парламентарната група на партията Атанас Мерджанов, съобщиха от пресцентъра на БСП.

По думите му партийната работа и работата на социалистите в парламента ще бъдат насочени към връщането на доверието на онези разочаровани избиратели, които не са подкрепили БСП на последните избори.

Според Мерджанов в БСП са необходими редица организационни реформи, които да дадат възможност за воденето на единна национална политика и БСП да не отстъпва от характера си и ролята на национална партия.

„Дискусиите в БСП винаги са били горещи и достатъчно открити и публични- за разлика от другите партии, претендиращи за повече демократичност. Диалогът в партията ще се изостря и ще минава в посока на консолидация с наближаването на поредните избори", каза още социалистът пред БНР.

Атанас Мерджанов заяви, че БСП би подкрепила задължителното гласуване, ако действително се прецени, че това е стъпката, с която ще се избегнат всички спекулации по време на изборния процес.

За проблема с бежанците депутатът заяви, че МВР трябва да получи допълнителни финансови средства за назначаване на нови гранични полицаи вместо да се преплитат функциите на две силови ведомства - МО и МВР.

По думите му проблемът с бежанците е сериозен европейски въпрос, не само български и това трябва да бъде обяснено на европейските представители. Той оцени като притеснителна липсата на единно мнение за това кой ще охранява границата.