Укриването на осигурителни вноски няма да се категоризира като престъпление. Това решиха депутатите, отхвърляйки на първо четене законопроект с такова предложение, внесен от депутати от ГЕРБ.

В гласуването участваха 179 народни представители, от които 79 бяха "за", 85 – "против", а 15 се въздържаха.

Депутатът Красимир Ципов коментира, че със законопроекта, макар и отхвърлен, е поставено началото на сериозен дебат по темата за инкриминиране на укриването на осигурителни вноски.

„Не става дума за неплащане на осигуровки, става дума за укриване на осигуровки - когато едно лице внася по-малко осигуровки от дължимия размер”, поясни депутатът.

По думите му, законопроектът е имал две основни цели – да се започне дебат по този проблем и да се работи по превенцията на явлението - лица, които към настоящия момент укриват осигуровки, да знаят, че се предвижда наказателна отговорност.

„Законопроектът беше внесен в края на мандата на миналото Народно събрание и беше съгласуван със синдикатите. Интересно е сега да видим тяхната реакция. Не чухме никакво тяхно становище”, посочи още Ципов.

„Колегите от управляващото мнозинство изразиха становище, че връщаме материалното наказателно право. По този начин те отрекоха съществуването на близо десетгодишни текстове по отношение на данъците. Текстовете са идентични”, коментира Ципов.

Депутатът подчерта, че работодателите не трябва да смятат, че законодателната промяна е била насочена срещу тях.

Депутатите обаче приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които регламентираха жертвите на трафик на хора да не бъдат наказвани, ако са били принудени да извършат престъпление.

Текстовете, въвеждащи евродиректива, бяха предложени с два отделни законопроекта и от ГЕРБ, и от Министерския съвет. Така за първи път в този парламент социалистите и опозицията взаимно подкрепиха свои предложения в пленарната зала.