Централната избирателна комисия не позволи на лидера на СДС Емил Кабаиванов да заеме председателското място на Мартин Димитров в Синята коалиция.

На 18 март настоящият председател на десницата сезира ЦИК заради „кражба на представителство и на избиратели” от петте партии в рамките на коалицията от страна на Иван Костов и Мартин Димитров.

Кабаиванов смята, че като действащ председател на СДС той е легитимният представител на СДС, "Обединени земеделци", "Радикалдемократическа партия в България" и "Българската социалдемократическа партия". Преди дни Върховният административен съд подкрепи тезата му с решение, с което отмени отказа на ЦИК Кабаиванов да оглави Синята коалиция.

Днес обаче от ЦИК отново му отказаха с аргумента, че промяната в представителната власт на Синята коалиция не е подкрепена от една от партиите в нея, а именно ДСБ.

„Синята коалиция при учредяването си и регистрацията през 2009 г. в ЦИК е посочила, че измежду петте партии Синята коалиция се представлява от Иван Костов и Мартин Димитров. Тези пет партии към този момент не са се събрали заедно, за да променят представителната власт и вместо Мартин Димитров, да излъчат Емил Кабаиванов. Решението е на 4 от общо петте партии, без участието на ДСБ. По тази причина не може да бъде удовлетворено искането, тъй като не участват всички партии, включени в състава на тази коалиция,” обясни говорителят на ЦИК Бисер Троянов, цитиран от агенция „Фокус”.

Той отбеляза, че в решението за учредяване на Синята коалиция няма изрично предвидени други правила, при които да става промяната на представителната власт.

„За нас представителната власт на Синята коалиция е между Иван Костов и Мартин Димитров, а не между Иван Костов и Емил Кабаиванов,” категоричен бе говорителят на ЦИК.

Четирите партии са поискали от ЦИК и местата в районните и в секционните избирателни комисии да бъдат разпределени поравно между партиите учредители на Синята коалиция. По думите на Бисер Троянов, формацията ще има такива. Той обаче посъветва лидерите да решат помежду си въпроса с представителството.