Не съм универсалното зло, а Христо Иванов не е герой. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, който е на посещение в Съдебната палата в Девня.

„Иванов опита да направи много, но отсъстваше елементарна връзка с хората и екипа му”, допълни Цацаров. По думите му той би работил с който и да е бъдещ правосъден министър, за когото това също са приоритети. Условието му е прокуратурата да не бъде изтиквана в лоното на политическите партии.

„Ще се боря за по-бързо решаване на кризата в съдебната реформа”, каза още Цацаров.

„Съдебната реформа не се прави с поставяне на въпроса дали една квота тук или една бройка тук може да реши генералния въпрос”, смята главният прокурор. Според него реформа не може да се прави със скандали.

„Ако това е генералния въпрос – дали в прокуратурата или по-скоро в прокурорската колегия да има една политическа квота повече, това какво ще промени? Къде е логиката да има независим орган на съдебната власт, в чието управление доминира политическата квота”, каза Цацаров.

Главният прокурор опроверга информацията, че предстои Христо Иванов да бъде разследван. По думите му това е безумна спекула.

Тезата, че главният прокурор предопределя поведението на премиера била удобна на един народен представител. „Не съм толкова всесилен”, увери Цацаров. Главният прокурор като институция не е играч в политическата игра и това е елементарна интрига.

Цацаров не се чувства победител нито с промените в конституцията, нито с оставката на Иванов. Щял да бъде победител, ако има адекватни промени в НПК, истинско антитерористично законодателство и съкратено приключване на делата.

Относно ежедневните протести в София през последните дни, бе лаконичен, че всеки има право да протестира. На въпрос дали се възприема като универсалното зло, обвинител номер 1 отговори, че по-скоро институцията се е превърнала в универсален сапун, оправдание за всичко, което се случва или не се случва. Това обаче нямало да спре прокуратурата да повдига обвинения.

Изготвя се техническа експертиза на разговорите Янева-Ченалова и резултатите няма да бъдат скрити. Цацаров се срещна със семействата на убитото и на пострадалото момче в Девня, които изказаха съмнения, че разследването ще бъде потулено.