Трета рокада в кабинета „Борисов 2”. Премиерът Бойко Борисов поиска днес оставката на министъра на образованието Тодор Танев. Преди него бяха сменени вътрешният министър Веселин Вучков и правосъдният Христо Иванов.

Танев обаче засега отказва да депозира оставката си, защото не му е поискана лично.

Реформаторският блок още няма решение кой да го наследи.

Мотивите за поисканата оставка са скандалите в образованието и несъгласуваните промени в учебниците, както и системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, заради които ресорът трябвало да бъде поет от друг.

Борисов призовал колегите от Реформаторския блок до края на деня да му предложат нов екип за министерството.

След поисканата оставка реформаторите се събраха на спешно заседание на „Раковски” 134. Два часа след началото на срещата в синята централа пристигна и Тодор Танев.

„Как ще си я депозирам. На вас, ако ви звъннат от някоя медия и ви кажат, че трябва да сте освободен, без да се срещнете с шефа си, става ли? Искам да знам какви са мотивите и прочие", отговори Танев на въпроса депозирал ли е оставката си.

Танев заяви че се мисли за двама трима негови наследници, можело и със същата фамилия. Каза че не се чувства изкупителна жертва, но това е бил вариант за запазване на единството в коалицията. Той си тръгна сам от централата.

Минути по-късно от Блока обявиха, че решение за наследник на Танев още няма. Корман Исмаилов каза, че в близките дни ще бъде обявено името.

Засега за поста се спрягат имената на Меглена Кунева, Даниел Вълчев и Димитър Танев.

Танев потвърди официално, че заместничката му Ваня Кастрева е била на разноски на "Америка за България" в Лондон и това се е случило в края на миналата седмица. Той я попитал лично и тя признала. Договаряла нови платформи за компютри в образованието.

Министър Танев добави, че 13 месеца е подложен на атака, която идвала най-вероятно от ГЕРБ и Реформаторския блок, но възможно било и от самото министерство.