При актуализацията на бюджета за тази година Министерството на отбраната ще получи 65 милиона лева, съобщи днес във Варна министърът на отбраната Ангел Найденов. По думите му 35 милиона лева от тези средства ще послужат за покриване на просрочени задължения на ВМА. Останалите 30 милиона лева ще бъдат похарчени за освобождаване на радиочестотния спектър.

Според министъра така ще започне модернизацията на компоненти от авиониката на изтребителите МИГ 29. Найденов подчерта, че ако тази стъпка не бъде реализирана, не може да бъде пусната в експлоатация скоростната отсечка Пловдив-Свиленград и високоскоростните влакове.

Министър Найденов подчерта, че за модернизацията на Въоръжените сили са необходими много средства и посочи като пример реализацията на пакета от Цели за способности на силите за периода 2014 - 2028 година, за която са необходими 2 млрд. и 300 млн. лева. Нужни са средства и за поне половината от 14-те инвестиционни проекта, от които най-важните са придобиването на нов тип боен самолет, нови кораби за ВМС и нова техника за Сухопътните войски.

Министър Найденов определи като "технологична пропаст" разликата между състоянието на Въоръжените сили и това на страните-членки на НАТО, която се дължи на продължителния недостиг на финансови средства.