Тази година реално може да започнем изграждането на проекта „Южен поток”. Всичко зависи от начина, по който ще се споразумеят еврокомисарят Гюнтер Йотингер и руският министър на енергетиката Александър Новак. Това каза икономическият министър Драгомир Стойнев на подписването на споразумения за безвъзмездна помощ по Международен фонд "Козлодуй" за финансиране на три проекта.

„Освен, че ще гарантира сигурност на доставките на природен газ, проектът ще даде стимул на българската икономика. Създават се хиляди работни места, ще мине през най-бедния регион на Европа, именно Северозападна България. Очакванията са от хората, български фирми, българските кметове, колкото се може по-бързо да достигнем договореност. Трябва да имаме проект, който, наистина да спазва европейските правила”, заяви Стойнев.

По думите му има насрочена среща за днес между Йотингер и Новак, на която двамата трябва да уточнят регулаторната рамка на Южен поток.

„На 15 януари имаше среща в Брюксел и желанието на държавите членки е ЕК да бъде водеща, а не всяка страна да преговаря с руската страна. Не съм убеден, че това, което постигахме с „Газпром”, ще бъде постигнато и от други страни членки. Важно е ЕК да поеме отговорността си в преговорите, а не да бъде наблюдател. „Южен поток” ще гарантира сигурност на доставката на природен газ за България, а фактът, че няма да преминава през толкова държави, ще доведе до намаление на цената на природния газ за България”, изтъкна още министърът.

Това щяло да се обуслови от факта, че страната ни ще плаща по-малко транзитни такси. Стойнев припомни, че в последните няколко тримесечия цените на газа не са били увеличавани и изрази надежда за в бъдеще да се постигне и споразумение за намаляване на цената на "синьото гориво".

В момента ситуацията за АЕЦ „Белене” е много трудна, тъй като има арбитраж с руската страна. „Започнат е арбитражът и лично аз се надявам на успешен завършек”, добави Стойнев”.

10,5 млн. евро за България от фонд "Козлодуй" 

Икономическото инистерство ще получи от фонд "Козлодуй"  10,5 милиона евро за насърчаване на битовата газификация чрез подпомагане на първоначална инвестиция на около 10 000 домакинства. Всяко домакинство ще получи помощ от 2000 лева, ако иска да се газифицира.

При класирането на проектите ще бъде отделено специално внимание на 27 общини със системно превишаване на нормите за качеството на атмосферния въздух. Предложенията за проекти в тези общини ще имат допълнителна тежест в оценката, ако се предвижда промяна на горивната база на природен газ, в случаите, когато сградите не се отопляват на газ, биомаса или не са топлофицирани.

Бяха подписани още три споразумения за безвъзмездна помощ по три проекта. Средствата ще бъдат използвани за повишаване ефективността на работата в "Мини Марица-Изток" ЕАД, модернизация на Централното диспечерско управление на "ЕСО" ЕАД и за осигуряване на инвестиционен грант за Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници. Само чрез реализирането на трите проекта ще се спестява 240 000 мегаватчаса енергия годишно, а количествата въглероден диоксид, изпускани в атмосферата ще намалеят с 96 000 тона годишно, обясни министър Стойнев.