Световните агенции съобщават за днешното гласуване от Народното събрание на състава и структурата на новото правителство на България с министър-председател Бойко Борисов, като наблягат на обещанието на новия премиер да извърши реформи. 

Новият премиер обеща днес незабавно да даде тласък на реформите, за да бъде насърчен икономическият растеж и да бъдат привлечени инвестиции, предаде „Ройтерс”.

Агенцията посочва, че вотът е бил смятан за формалност, тъй като партия ГЕРБ, която спечели изборите преди месец, е успяла да си осигури достатъчна подкрепа, за да състави правителство.

„Ройтерс” отбелязва също, че кабинетът на Борисов ще бъде петият, управлявал България за по-малко от две години и определя това време като период на нестабилност, в който са спрели всякакви смислени опити за реформи и изкореняване на корупцията.

И допълва, че новото правителство е обещало да възстанови доверието на Брюксел към България, за да бъдат размразени блокираните европейски фондове, заявило, че страната ни ще влезе в банковия съюз на ЕС и че ще бъде освободено висшето ръководство на централната банка.

„Ройтерс” предаде и кратки биографии на Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов. Агенцията отбелязва, че новият премиер е успял да изведе страната до голяма степен без поражения през глобалната финансова криза, но посочва, че орязването на разходите и замразяването на заплатите и пенсиите е довело до големи протести срещу бедността през пролетта на 2013 г., предизвикали падането на правителството му.

За Горанов „Ройтерс” предава, че той е застъпник на стриктната фискална политика, близък съюзник на Борисов, че наследява най-тежката банкова криза в България от 90-те години и увеличаващ се фискален дефицит.

„Асошиейтед прес” отбелязва, че анализатори прогнозират трудни времена за новия кабинет, който се изправя пред предизвикателствата да прокара изключително важни правни реформи, да съживи забавилата се икономика и да размрази блокираните европейски фондове.

ТАСС набляга на тази част от речта на Борисов в парламента, в която той казва, че новото правителство ще е проевропейско и реформаторско, че няма друг външнополитически сценарий за развитие на България, освен евроатлантическият.

Агенцията обръща внимание и на акцията на привърженици на „Атака” пред парламента, на която депутатите са били освиркани, а сградата на парламента - замервана с яйца.

Агенция „Франс прес” акцентира, че парламентът на България е избрал десноцентристко, „проевропейско и реформаторско” правителство на малцинството. АФП цитира думите на премиера, че е време страната да си гарантира независимост в енергетиката и отбелязва, че България е много зависима от руския газ.

„Борисов ще трябва да извърши непопулярни реформи в областта здравеопазването, образованието и пенсионната система. Ще трябва да се справи и с последиците от фалита на четвъртата по големина банка”, съобщава „Франс прес”.

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец