Искам да поздравя студентите, да им пожелая успех и да стоят малко по-встрани от политиката, особено когато са замесени в най-калната част от нея. Такъв коментар даде от парламентарната трибуна министърът на финансите Петър Чобанов в отговор на декларацията на ГЕРБ, с която поздравиха младежите по случай празника 8 декември.

„Ще кажа нещо, с което рискувам утре да бъде организирана окупация на лекцията, която имам. Това е най-академичното правителство, което сме имали. Ние имаме чести срещи със студентите, не се притесняваме да общуваме с тях. Напротив – те самите ни търсят, за да общуват с нас, защото и аз, и премиерът, и останалите колеги сме се доказали през годините, колко много сме дали и ще продължаваме да даваме на студентите”, заяви Чобанов. „Неслучайно и в момента продължаваме да си водим лекциите и да се срещаме с тях”, добави той. Министърът поздрави и всички, които празнуват Никулден, както и банкерите.

Депутатите от ГЕРБ от своя страна отправиха поздрав към българските студенти в декларация по случай 8 декември. В нея те обвиниха управляващите, че "малтретират, обиждат и игнорират най-будната част от обществото”.

Представители на левицата отговориха, че управлението на ГЕРБ системно е унижавало българското образование.
ДПС пък се похвалиха с най-голямата младежка организация в Европа с над 3000 студенти, а депутатът Йордан Цонев запя студентския химн. „Ние искаме да поздравим студентите с техния празник. Понеже е празник, няма да говорим за политика. Ще ги поздравим с припева от студентския химн, който никога не бива да забравят и трябва да изпълват със съдържание: „Gaudeamus igitur, iuvenes dum sumus. Vivat Academia, vivant professores”, заяви Цонев.