Няма да има шоково поскъпване на тока, напротив - възможно е той да поевтинее. Това заяви в Хасково енергийният министър Драгомир Стойнев.

"Нека хората да бъдат спокойни. Новата цена е факт от 1 август. Тя е намаляла, при положение, че, когато дойдохме на власт, се очакваше увеличение между 20 и 30 процента", каза Стойнев.

Той допълни, че има предпоставки тя още да намалява, защото правителството полагало големи усилия кражбите в системата на енергетиката да бъдат прекратени, което ще създаде условия в бъдеще да се говори за намаляване цената на електроенергията. Министърът обаче отказа да се ангажира с проценти и срокове.

Според Стойнев защитата на потребителите е един от основните приоритети на сегашното управление. Като пример той посочи, че предстоят законодателни инициативи и през следващия месец в Народното събрание на първо четене ще минат законопроекти, които да бъдат в полза на българските потребители.

"Борбата срещу монополите е един от основните ни приоритети. Ние имаме конкретна програма, която я спазваме и няма какво да ни спре да спазим нашите ангажименти", добави министърът.

"Ако електроразпределителните дружества не обяснят на абонатите на какво се дължат по-високите фактури, за мен това ще бъде саботаж на правителството", заяви министърът на икономиката.