"Европа забрави индустрията. Откакто започна кризата, ЕС наля пари за спасяване на банковия сектор, но не бяха отделени пари за спасяване на европейската индустрия". Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на кръглата маса "Реидустриализация чрез конкурентоспособност".

Стойнев подчерта, че е започнал дебат за реиндустриалнизацията на Европа, в който България също взема участие. "Без конкурентоспособна енергетика, не можем да имаме конкурентоспособна икономика", категоричен бе Стойнев, според когото трябва да имаме политически дебат на ниво ЕК и тогава да се приеме индикативната цел за 2030 г.

Стойнев подчерта, че построяването на "Южен поток" ще доведе до по-ниска цена на газа, а държавата също работи в тази посока. "Газовите връзки за нас са приоритет, а от утре започват преговори с турския министър на икономиката за изграждането на газовите връзка между България и Турция", каза още Стойнев.

По отношение на шистовия газ в България, той уточни: „Да, трябва да имаме по-добра цена на нашия газ. Имаме договори, които сме подписали, и цената е по-висока от околните държави. Целим да създадем по-конкурентна цена. Оставям настрана това, че "Южен поток" ще отвори и много работни места. Газовите цени са приоритет”.

"Желанието ни е да започнем работа по площадките на АЕЦ "Козлодуй" през 2016 г.", съобщи министърът на икономиката и подчерта, че има проблем, защото държавните дружества АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-Изток" искат да предоговорят договорите.

"България трябва да развива своята ядрена енергетика, а ремонти по инфраструктурата на АЕЦ "Козлодуй" не са правени от близо 3 години и половина", заяви Стойнев.

До края на февруари се очаква държавата да придобие химическия завод "Химко Враца", съобщи министърът. На въпрос дали държавата ще плати 50 млн. лв. за придобиването на завода, Стойнев отговори пред журналисти, че крайната цена още не е ясна, но няма да е далеч от споменатата сума. „Щом като правим оценка и имаме намерение да придобием завода, значи считаме, че по най-бързия начин той може да започне да работи”, отговори министърът.