Има недоверие в редиците на БСП към фигурата на водача. По тази причина искането на вот на доверие от страна на Сергей Станишев е погрешен ход – разделя на две пленума и партията. По-силният и морален ход е той да подаване на оставка – тя не се коментира, а само се приема.

Такова мнение относно вътрешнопартийните събития сред социалистите след скандала „Пеевски” и последвалите протести изрази пред bTV ген. Бриго Аспарухов, разузнавач и политик в качеството си на депутат от БСП в 39-тото НС. Според него обаче премиерът Пламен Орешарски към този момент не трябва да сдава властта.

„Нека мислим трезво. Пада кабинетът – какво след това? Ще се изправим пред огромна пропаст – не знаем какво ще се случи. Избори на 2-3 месеца е голям лукс и изпитание за всяка държава и съвсем не са отговорът. По-разумното е да изчакаме – да видим дали програмата на Орешарски наистина ще се случва. Освен това, дори да има нови избори, те могат най-рано да се случат през септември. По-добре е да се заредим с търпение и да видим какво ще се свърши от кабинета”, смята Аспарухов.

Експертът по национална сигурност изрази одобрение към продължаващите протести. „Гражданското общество вече има шанса да се изгради – това е реакция на една развиваща се демокрация. Изпросихме си го – улицата да ни каже, че иска яснота, прозрачност, „не” на монополите, „не” на партиите. Обществото не вярва, че политиците може да имат контрол над процесите в страната. Всеки вече знае, че задкулисието е проблем за България”, коментира още генералът.

Той прогнозира, че протестите ще продължат, но ще има агресивни опити да се използват от политическите сили за тяхна изгода. Демонстрациите може и да се засилят, ако парламентът реши да остави Делян Пеевски в редиците си като депутат от ДПС – „това е правен казус, но определено ще е поредната грешка”, каза още политикът на фона на предстоящия напрегнат парламентарен ден.

Аспарухов смята, че правилният път към подобряване на управлението и живота в страната се корени в няколко неща - задължително и мажоритарно гласуване, както и пряко избиране на областните управители.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите