Отказът от поста на министър-председател в следващо правителство на БСП развързва ръцете на лидера Сергей Станишев да води кампания за кауза, а не за власт. Решението му е било лично негово и е предизвикало изненада дори в някои членове на партията му, призна председателят на левицата в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Искам да променим политиката. Искам листите и посланията на БСП да спечелят доверието на хората,” добави той.

Лидерът е категоричен, че БСП няма да се коалира с ГЕРБ. „Те управляват мутренски, ограбват хората. Аз оставих държавата в добро финансово здраве и стабилна икономика. Борисов оставя разорена държава,” посочи Станишев като аргумент.

„С ГЕРБ сме в различни цивилизации. Те наложиха управлението на монополите и олигархията. Те са партия, която заплашва демократичните устои на България. ГЕРБ доведе всички провали на прехода до крайност,” допълни лидерът на левицата.

Той каза още, че по време на няколкото протеста в неделя в столицата, в които се включиха десетки хиляди души, „няколко души са работили трескаво за замитане на следи”.

В тази връзка Сергей Станишев подчерта, че разкритията трябва да бъдат основен приоритет на служебното правителство, както и преструктурирането на разходите.
Председателят на БСП прогнозира, че България няма да бъде управлявана от тяснопартийно правителство. В същото време той твърди, че „изграждането на нова България няма да мине без БСП”, но така и не посочи евентуалните коалиционни партньори на социалистите.

„Гледах как български граждани горят Конституцията, а съм сигурен, че не са я чели. Конституцията е почти суспендирана от политиката и начина на правене на закони,” каза Сергей Станишев и допълни, че Велико народно събрание, за което призовават част от протестиращите, няма да реши икономическите и социалните проблеми на хората.

В отговор на въпрос дали вярва на президента Росен Плевнелиев, лидерът на БСП отговори, че вярва на добрите му намерения.