Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев обсъди с кандидат-президента на френските социалисти Франсоа Оланд зараждащата се лява вълна в Европа. Двамата се срещнаха на вечеря на лидерите на социалистите в Париж, чийто домакин бе Оланд, съобщиха от пресцентър на БСП.

Вечерята предшестваше провеждащата се във Франция конференция на тема „Възраждане за Европа. Общата прогресивна визия”. В разговора е станало дума за добрата перспектива за Оланд на президентските избори във Франция - според сондажите той води с 10 пункта пред Саркози, ако се изправи срещу него на балотаж.

За да подкрепят Оланд, в Париж пристигнаха още генералният секретар на Френската социалистическа партия Мартин Обри, лидерът на Демократическата партия на Италия Пиер Луиджи Берсани, министър-председателят на Белгия Елио ди Рупо, председателят на Германската социалдемократическа партия Зигмар Габриел, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода.

Снощи Сергей Станишев се срещна още с председателя на белгийските социалисти Тиери Жие и с председателя на Фондацията за европейски прогресивни изследвания и бивш министър-председател на Италия Масимо д'Алема.

Пред повече от 1 000 участници в конференцията Станишев ще изложи своето виждане по темата на форума. Конференцията е организирана от Фондацията за европейски прогресивни изследвания и фондациите „Жан Жорес”, „Италиани еуропеи”, „Фридрих Еберт”. Целта й е да допринесе за успеха на левите сили в Европа на предстоящите избори във Франция, Италия и Германия. Социалистите ще работят и за нов политически, икономически, социален, екологичен и динамичен Европейски съюз.