На нощния пленум на БСП лидерът Сергей Станишев получи поисканото доверие. Шестима гласуваха срещу него, а 8 се въздържаха. Бившият държавен глава Георги Първанов определи проведеното заседание като груба манипулация.

Както беше обещал, Станишев поиска вот на доверие от съпартийците си. В документа, който предложи на пленума оставката му беше обвързана с провал на правителството на Пламен Орешарски.

Назначенията в правителството и последното уволнение на зам.-министъра на вътрешните работи Иван Иванов засилиха опозиционните настроения срещу лидера.

Проточилото се заседание съвпадна с редовния протестен митинг. Към сградата хвърчаха бутилки от вода и бира, яйца, камък счупи прозореца на втория етаж на сградата, стъклата раниха репортер на вестник „Телеграф”.

След още два часа първи от заседанието излязоха разочаровани противниците на Станишев. Президентът Георги Първанов определи проведеното заседание като манипулация. „В доклада на председателя такъв проблем не беше представен. Накрая мимоходом е вмъкната фраза, която изразява доверие,” посочи Георги Първанов.

„Накрая Сергей Станишев предложи да дава и възлага доверие, което наистина е манипулативно, но не мисля, че това ще реши някакъв проблем на някого,” допълни и Татяна Дончева.

Георги Кадиев, който първи призова лидера да подаде оставка, подчерта, че е сред шестимата, гласували против, защото отговорността, според него, е била лично на Сергей Станишев.

„Не мисля, че имаше манипулации на Националния съвет. Там имаше достатъчно много хора, достатъчно разумни, избрани с дълги избори преди това. Над 100 от тях подкрепиха документите, не повече от 15-20 бяха против или се въздържаха,” коментира Антон Кутев.

„Гласувахме доверие на лидера и ръководството. Има лична подкрепа и за него и за ръководството,” допълни Мая Манолова.

По това време пред червената централа бяха останали само двама протестиращи. С тях се спря външният министър.

До полунощ Сергей Станишев не излезе през централния вход. След 9 часа заседание пред сградата на БСП на „Позитано” 20 останаха само боклуци: празни бутилки, счупени стъкла и черупки от яйца.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите