Председателят на БСП Сергей Станишев е с четирима заместници, след като Националният съвет на партията одобри предложения състав на Изпълнително бюро, съставен от 23-ма души.

Сред кандидатите обаче не се забелязваха изявени поддръжници на бившия президент и претендент за лидерския пост Георги Първанов. Самият той отказа коментар на имената в него, като каза лаконично, че това е право на председателя. Първанов обаче заяви, че е отстоявал екипния принцип и затова приема състава като факт.

Бившият държавен глава допълни, че ще помогне с всичко, с което може за успеха в предизборната кампания на БСП. „Аз съм правил много успешни кампании, доказвал съм го. Ще обиколя страната, ще помагам на всички онези региони, които имат нужда от това”, каза пред журналисти Георги Първанов.

Сергей Станишев, „разбира се”, ще разчита на всякаква помощ, включително и от страна на Първанов. „Държавата е в предизборна среда и предизборна кампания се води ежедневно от ГЕРБ и от правителството. Те не управляват, само решават предизборни въпроси, генерират ресурс, мачкат опоненти, действат по своята изборна технология с една цел – да се закрепят на власт”, коментира лидерът на ПЕС. Според Станишев за БСП има само една цел – да свалят ГЕРБ от власт. „Още четири години управление на ГЕРБ за мен е катастрофа, мизерия за хората, смазване на икономиката.”

По отношение на хората в Изпълнителното бюро Станишев каза, че „всеки има своите силни качества. Въпросът е да се разпределят по най-ефективен начин интелектуалните и личните способности на всеки член”. Той отбеляза, че предстои избор и на ръководството на отделните съвети.

Заместник-председатели на Изпълнителното бюро ще бъдат Георги Пирински, който ще отговаря за публичните политики; Янаки Стоилов с ресор партийна дейност, идейно политическа работа, местна власт и местни политики; Евгений Узунов ще наглежда коалиционната политика и връзките със структурите на гражданското общество; Димитър Дъбов ще работи със структурите на партията.

За секретари са издигнати Антон Кутевб (комуникации и медийна политика), Бойко Великов (кадрова политика, обучения, анализи, ръководител на Националния политически институт), Емил Костадинов (секретар-касиер), Катя Николова (изборна дейност и обща координация), Красимир Янков (организационна дейност и връзка с местните структури на партията), Кристиан Вигенин (външна политика и международна дейност), Ангел Найденов (говорител на НС на БСП).

За членове са предложени Анна Янева (работа със Софийската градска организация), Борислав Гуцанов (работа с Варненската градска организация), Владимир Топенчаров (работа с Обединението на ветераните) Деница Златева (международна дейност), Дора Янкова (местна власт и местна политика), Илияна Йотова (работа с ЕП и неправителствените организации), Йордан Стойков (взаимодействие с работодателските и браншовите организации), Михаил Миков (парламентарна дейност и съдебна система), Милко Багдасаров (работа в смесените райони), Любомир Петков (връзки със синдикалните и съсловни организации), Станислав Владимиров (политика за младежта). Явор Гечев (работа с Младежкото обединение в БСП).