Местните избори са последната преграда пред ГЕРБ за пълното овладяване на властта и бетониране на статуквото. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев на семинар на БСП във Варна.

Станишев беше категоричен, че БСП е единствената лява алтернатива на сегашното управление, което определи като „подчертано дясно с елементи на краен национализъм".

„Тези избори БСП трябва да превърне в национална битка, за да спре ГЕРБ да наложи монопол на всички нива в управлението”, подчерта Станишев. По думите му хората на Бойко Борисов ще демонстрират, че са „добре смазана изборна машина” и с администрация и финансов ресурс ще използва натиск и корпоративен вот.

„БСП трябва да е с ясно послание в кампанията и да застане зад интересите на хората. Когато имаш какво да кажеш, винаги има кой да те последва”, заяви Станишев.

Според него пред БСП има две алтернативи – да бъде активна опозиция или да се самозатвори и да се занимава с вътрешните си проблеми. По думите му не бива да се допуска и тенденцията към сектантство в рамките на партията.

Той призова съпартийците си да не превръщат вота във вътрешно-партийна касапница покрай преференциалния вот.

„На тези избори трябва да изкараме на преден план политиката, а не технологиите”, допълни председателят на БСП Михаил Миков. Той посочи, че е необходимо да се обърне специално внимание на хората, които не гласуват.

Подписка срещу новия дълг

БСП да инициира национална подписка срещу решението за заем от 16 млрд. лв., предложи Станишев на семинар на червените във Варна.

"Всички бяхме свидетели на цирка в парламента, когато се взе това решение. "За" гласуваха 159 депутата. Интересно кого представляват те? Избирателите на Реформаторския блок, които очакваха реформи и орязване на разходи? Или пък тези на АБВ, които до последно не разбраха за какво гласуват всъщност? Сделката за купуване на политическо време за оставане във властта извади наяве петорната коалиция в управлението. Сега е наш ред да зададем въпрос. И той е не "Кой?", а "Защо?" И "За колко?", заяви бившият лидер на БСП.

Според него левицата трябва да даде шанс на българските граждани да заявят позицията си срещу това и други безобразия на управлението.