Изборите за Европейски парламент догодина или ще стабилизират управлението на кабинета „Орешарски”, или ще създадат среда за евентуални предсрочни избори, прогнозира председателят на парламента Михаил Миков пред „Дарик”. Той беше категоричен, че вотът през май ще се отрази върху „цялостната политическа карта”.

Той отхвърли идеята за необходимост от предсрочни избори с аргумента за стабилността на държавата. „Никой не оценява това как изглежда България, за предприетите политики и възможността във времето те да бъдат прокарани. Примерно, политиката в социалната сфера. Едни избори винаги водят до тримесечен период, в който и след изборите се конструира властта. Това е време, което фактически се губи”, обясни Михаил Миков.

„Ако правителството срещне подкрепа и на европейските избори чрез гласуването на гражданите - за социалната политика, за политиката в областта на енергетиката и другите политики, които бяха прокарани есента и лятото на тази година, то тогава може да се продължи напред”, коментира парламентарният председател.

Михаил Миков изрази мнение и за избора на протестите за събитието на 2013 г. По думите му, протестиращият човек категорично е влияел върху политиката през цялата година, но това бил атестатът за демократична България.
„Тогава обаче, когато добре формулира своите искания, защото тези протести, които казват само оставка, тръгвайте си, без да искат нищо друго, трудно мога да ги сложа в политическата сфера", уточни Миков.

Председателят на парламента се обърна към протестиращите с апел да формулират разумни искания, които те ще се опитат да изпълнят.