Споразумението за партньорство с ЕС в периода 2014-2020 е национален въпрос. Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в отговор на въпрос от народния представител от ДПС Алиосман Имамов.

„Споразумението е подготвено от няколко правителства и ще бъде изпълнявано от няколко правителства. Това го прави национален въпрос. Това не е партиен и политически въпрос. Много бих се радвала споразумението да бъде представено в парламента с участието на всички народни представители, за да може да имаме достатъчна степен на сигурност, че това е нашето българско споразумение, а не на едно или друго правителство”, посочи вицепремиерът.

„Споразумението е изпратено за коментар. Очакваме до края на този месец реакцията на ЕК по този вариант на споразумението и след това ще можем да го представим на обсъждане в парламента”, заяви Златанова.

В момента имаме сериозни проблеми с проектите във ВиК сектора с ДДС, защото се счита, че те наистина генерират приходи. Така започна отговорът си Златанова по време на блиц-контрола на въпрос на депутата от ГЕРБ Томислав Дончев.

„Държавата трябва да доплати около 60 млн. евро, за да приведем апликационни форми по начина, по който ги иска Брюксел”, продължи Златанова.

Генериращи печалби проекти означава, че след като бъдат инвестирани европейските средства в такива съоръжения, финансирани по европейски проекти, те трябва да се самоиздържат, включително и любимите ни пътища и магистрали. „Ако имате решения съм готова да ги обсъдим, защото самоиздържане означава оскъпяване, каза Златанова, но решението, според нея означава времето на следващия програмен период.