За пореден път бе отложено приемането на програмата за справяне с бездомните кучета в София. На днешното си заседание Столичният общински съвет трябваше да гласува план за действие за следващите четири години.

Причината за отлагането е, че програмата не е минала през комисиите към СОС, които не са готови със становище по предложенията на Йорданка Фандъкова, мотивираха се съветниците.

Междувременно столичният кмет съобщи, че

процедурата за регистрация на домашни кучета вече е облекчена

Вместо да обикалят няколко институции, собствениците ще могат да правят регистрацията в данъчната служба по местоживеене. Досега имаше изискване да се ходи и при районния еколог.

От началото на май ще започнат проверки за редовността на регистрацията на домашните кучета в междублоковите пространства в София. Проверките вече ще са от рано сутрин до късно вечер, обяви Фандъкова. Проверките до момента са показали, че 9 на сто от домашните животни са с нередовна регистрация, въпреки че от началото на годината процедурата е опростена.

Работи се по възможността декларацията за регистрацията на домашно куче да е достъпна през интернет, за да може още повече да се улеснят столичани при декларирането на домашен любимец. Според кмета така ще се стимулира регистрацията на домашните любимци.

Регистрацията е задължителна до седмица след придобиването на животното

както и до четири месеца след раждането на кучето. Декларацията се подава еднократно. До 20 април в данъчните администрации на общината са регистрирани 1 280 кучета, като за тях е платена такса от по 24 лева с общ размер 37 400 лева.

Фандъкова припомни, че ловните екипи за залавяне, обработка и кастрация на бездомните кучета са шест и предстои увеличаването им на десет. От 5 декември е започнало поставянето на чипове в бездомните кучета след обработката им.

Вече са идентифицирани рисковите зони в столицата

които ще се обработват приоритетно - от 8 май ще започне обработването на кучетата в 12 места с компактно ромско население. В рисковите зони са включени и промишлени, крайградски зони и строителни обекти.

Общината ще преговаря с фондация "Четири лапи" за ползването на мобилната им клиника за обработване на бездомните кучета, ако се окаже, че това е по-добър вариант от купуването на нова мобилна клиника.

Работи се и по варианта за уплътняване на капацитета на проектирания вече приют в кв. "Кремиковци", чиято стойност след промяната за изискванията в наредба 41 на земеделското министерство за изискванията към приютите за бездомни кучета, е намалена четирикратно.

Земеделският министър Мирослав Найденов обеща да предложи драстично завишаване на глобите

предвидени в закона. Според него те трябва да бъдат много по-строги и да се увеличат десетократно - поне 1 000 лв. за изхвърлено на улицата куче.

Заради зачестилите сигнали за отровени кучета, Йорданка Фандъкова призова софиянци да не започват саморазправа с тях. „Това е опасно, не само за самото куче, което е отровено, но и за хората, за децата, за домашните животни. Така че да положим всички усилия и да получим подкрепата на общество за по-сериозни мерки за справяне с популация на бездомните куче, но да не разчитаме на саморазправа - това не би помогнало,” каза столичният градоначалник.

Междувременно наш зрител сигнализира, че в квартал "Малинова долина" отново има глутница кучета. От "Екоравновесие" са обяснили, че знаят за незаловените животни и правят акции всеки ден. Кучетата обаче разпознават колите на фирмата и бягат.