На открит въпрос кой трябва да е лидер на БСП на най-голяма подкрепа се радва Корнелия Нинова. Това сочат данните от експресен сондаж на „Галъп” сред левия електорат у нас.

На конгрес през май на Столетницата отново ще има избор на председател на партията. От юли 2014 г. начело на партията е Михаил Миков.

От „Галъп” уточняват, че на отворения въпрос кой е подходящ да бъде председател на БСП половината от запитаните не гласоподаватели на партията не могат да отговорят.

Сергей Станишев също запазва добри позиции сред настроенията на левия електорат. В закрит въпрос за избор между наличните кандидатури 60% отбелязват Нинова, а останалите се разпределят между другите кандидатури за момента” съобщават още от агенцията.

Сондажът показва още, че в лявата политическа ниша и в БСП са видими желанията за промяна.

Чувствителни са настроенията за промяна. Само 6% от избирателите в лявата ниша въобще не виждат такава нужда, докато повече от половината се изказват за цялостна промяна в начина, по който се управлява партията. 

Привържениците на БСП са разделени по въпроса дали посоката на партията в момента е правилна, но все пак положителните оценка преобладават – те се споделят в 50% от случаите срещу 41% негативни оценки. В по-широката ниша на левицата обаче негативните оценки преобладават - с 48% срещу 40% положителни.

Твърдите привърженици в по-голяма степен са склонни да смятат, че БСП би се справила по-добре от ГЕРБ във властта – 57% от тях смятат така, докато 37% са на обратното мнение. В по-широката ниша обаче мненията са на практика поделени поравно (47% срещу 46%).

50% от левия сектор споделя мнението, че БСП в момента е в изолация. 41% са на обратното мнение. Дори и при самите привърженици на БСП това мнение надделява. Вероятно заради това и почти автоматично (сред над 80% от левите привърженици) се споделя мнението, че БСП трябва да се обръща към всички избиратели, а не само към левите.

Снимка: bTV

С 2/3 отговорите опцията за общ кандидат за президент с АБВ и други леви формации чувствително преобладава – без разлика между твърдите привърженици и периферията.

Снимка: bTV

Повече от половината от запитаните намират, че политиката на БСП трябва да е ориентирана към Русия, а 1/3 казват „към ЕС и НАТО“. И тук разликата между електората на БСП и левите привърженици като цяло е несъществена. Резултатите са поредно доказателство за доминиращите русофилски чувства сред различните части на левия електорат в България, е изводът на социолозите.