Протестиращите не познават членовете на служебното правителство, назначен от президента Росен Плевнелиев.

Въпреки че практически гражданските протести доведоха до оставката на кабинета „Борисов” и необходимостта от назначаването на нов начело с посланика на България във Франция Марин Райков, гражданите искат да поемат отговорността за следващото правителство, заяви представителят на протестиращите Мариана Христова в предаването „Лице в лице”. Тя оглавяваше протестите срещу ГМО.

По думите й, служебният кабинет няма да може да се справи с фалшификациите на предсрочните парламентарни избори на 12 май. Мариана Христова подчерта, че негласуването на избори не е израз на протестен вот и призова хората да гласуват.

Политологът Димитър Аврамов коментира, че мнозинството на ГЕРБ в 41-то Народно събрание е пропуснало възможността да отпуши напрежението, като разреши някаква форма на гражданско участие чрез промени в Изборния кодекс.

„Партийните системи трябва да работят стабилно. Имаме икономически проблем, не толкова с политическата си олигархия,” коментира той. Политологът препоръча на протестиращите първо да предложат нова партийна система, чак след това да искат промяна на сегашната, вместо да предлагат изход с дискусии.

Проф. Христина Вучева, която е заемала поста на финансов министър в служебния кабинет на Ренета Инджова, упрекна протестиращите, които се оплакват, че няма за кого да гласуват. „Има безброй партии, не може да не гласуваме само защото ни мързи. Трябва да четем повече и да сме по-информирани, за да не могат да ни лъжат,” коментира тя.

„Хората разбраха, че решенията на проблемите зависят и от тях. Гражданското общество осъзна, че трябва да се бори,” коментира представителят на протестиращите Ангел Славчев. Той заяви исканията на протестиращите срещу монополите към служебното правителство – да се предотврати ликвидацията на БДЖ и да спре приватизацията на ключови предприятия като ВМЗ – Сопот.

„Не искаме да събаряме държавата, а да я спасим! Заложихме на контрола, но няма как да носим отговорност заедно с хора, които се славят с безотговорност,” допълни Мариана Христова по отношение на гражданското участие в политическия живот.