Повече правомощия за финансовия министър, а не за главния прокурор. Това предвиждат проектопромените в Гражданския процесуален кодекс, внесени от народните представители от ПГ на Реформаторския блок, съобщиха от Сдружение „Граждански блок”.

През миналата седмица ГЕРБ, ДПС, ПФ и БДЦ прокараха промени в ГПК, според които представители на прокуратурата да се явяват като страна в гражданския процес, когато има интерес на държавата, общините или на граждани, ползващи се с особена закрила на закона.

Предвижда се още прокурорът да може да започва производствата по ГПК. Самият главен прокурор Сотир Цацаров се обяви против новите се правомощия и изрази мнение, че те трябва да са по-скоро за финансовия министър.

„След като проблемният законопроект не беше оттеглен от вносителите, днес от Реформаторския блок внасяме текстове за промяната му преди второ четене”, коментира Петър Славов от РБ.

Във внесения от реформаторите законопроект се отбелязва, че ако министърът или съдът установят наличие на данни за евентуално извършено престъпление по отношение на обществения интерес, те ще бъдат длъжни да сезират прокуратурата, която да предприеме мерки по дадените ѝ в момента правомощия от Наказателно-процесуалния кодекс.

„Вслушването в аргументите на Реформаторския блок, включително за изслушване на главния прокурор, за да се чуе позицията на прокуратурата още в петък, можеха да спестят много парламентарно време и ненужно създадено напрежение в обществото”, каза още Славов.