Срещи в парламента решават оставката на Слави Бинев като председател на комисията по култура и медии. От сутринта в Народното събрание се водят разговори за съдбата на спорния избор, обявен от ГЕРБ и от Реформаторския блок като „компромис”.

Първо Слави Бинев се срещна с председателя на парламента Цецка Цачева, след като миналата седмица и тя го призова да се оттегли. След разговорите спорният председател на комисията отказа коментар.

След това Бинев разговаря и с интелектуалци, като малко по-късно всички заедно отидоха на втора среща при Цачева. След разговорите участвалите в нея културни дейци обявиха, че председателят на комисия ще реши днес дали да подаде оставка.

По-късно през деня и културният министър се срещна с председателя на парламента. По време на разговорите Вежди Рашидов е запознал Цецка Цачева със своята голяма загриженост за състоянието на творческите гилдии след избирането на Слави Бинев за председател на комисията.

„Убеден съм, че творците ни трябва да имат всички условия за нормална работа. В момента са налице оставки на режисьори и артисти от Народния театър „Иван Вазов”, има протест и от други национални институти, от СБХ, от музикални съюзи и други творчески организации, от интелектуалци, както и от обществените медии и тази цена е прекалено висока за който и да е политик. Когато хора като Александър Морфов, Христо Мутафчиев, Пламен Карталов, Любен Генов и много други изразяват остро недоволство от един избор, това вече са сериозни знаци, в които трябва да се вгледаме добре”, заяви след срещата министър Рашидов, цитиран от пресцентъра на Министерство на културата.

Очакваше се Бинев да обяви решението си до 14.00 часа. Това обаче не се случи и десетки интелектуалци излязоха отново на протест срещу назначението.

Недоволството срещу избора на Бинев прерасна в протест пред парламента миналата седмица.

Режисьорът Александър Морфов обяви, че напуска Народния театър. Малко по-късно и трупата от актьори заяви същото намерение. Недоволството си срещу Бинев изразиха още БНТ и БНР.

Днес обаче се появиха и защитници на Бинев, които призоваха да му се даде шанс, защото бил добър мениджър, от какъвто културата има нужда.

 

Трябва ли да бъде сменен Слави Бинев като шеф на комисията по култура?