България ще подкрепи европейския заем, но няма да даде пари за Атина. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов в пленарната зала, а БСП остро го разкритикува.

Участието на България в спасяването на южната ни съседка няма да коства пари, обясни Борисов. Той уточни, че е променил първоначалната си позиция против, защото е получил абсолютни гаранции от Европейската комисия.

„Страхът на всички е голям, още по-големият страх и мой и ваш би трябвало да бъде, ако анархията и влошаването на ситуацията не се овладее, това е пряка заплаха за България”, каза още Борисов.

Борисов дори дословно прочете текстът, с който еврозоната защитава държавите извън нея.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни как първоначалното българско „НЕ” е предизвикало дебат в Еврокомисията за механизма на отпускането на мостовия заем на Гърция в размер на над 7 милиарда.

Новата позиция за Гърция предизвика остри реакции от БСП. „Тук днес ние бяхме свидетели на изпирането на гузната съвест на премиера и неговите министри за това, че преди два дни те практически отказаха да подкрепят механизма на финансова стабилност, обяви Атанас мерджанов от левицата.

Реформаторите, които вчера не подкрепяха участието на България в спасителния план за Гърция, днес нападнаха БСП.

„Как се допуска чудовищен дълг - само по един начин, няма много начини. Левият начин е да харчиш много повече от това, което събираш”, отговори на нападките на левицата Мартин Димитров от Реформаторския блок.

За включването на България в мостовия заем за Гърция не се изисква решение или ратификация от Народното събрание.